Godaste lussebullarna

Är det något jag är grym på så är det att baka bullar, småkakor är inte direkt något för mig, inte mjuka kakor heller, men bullar, det är min grej. Jag kan tacka min bästa mamma för mina exceptionella kunskaper i bullbakande. Jag har varit med mamma så länge jag kan minnas och hon har visat, förklarat och låtit mig känna på den perfekta bulldegen.

Visserligen är mina bullar inte tillnärmelsevis lika perfektionistiskt fina som mammas, min talang ligger inte i själva utformandet, jag är alldeles för bohemisk för att orka trilla lika stora och bildsköna bullar. Nej min talang ligger i att få den perfekta smaken och konsistensen på bullen. Den ska vara både fluffig och saftig på en och samma gång.

När det kommer till lussebullar vill jag faktisk hävda att jag är ändå vassare än när det gäller vanliga vetebullar. Hur många gånger har ni inte blivit bjudna på torra tråkiga och stenhårda lussebullar? Men nu är det slut med det, för här kommer hemligheten till de fluffigaste, men saftigaste och garanterat godaste lussebullarna ni någonsin smakat. Hemligheten är mycket av allt, det ska vara både smör, kesella och riven mandelmassa i smeten för saftigheten. Och så en liten hutt cognac för att framhäva saffranssmaken och en anings bikarbonat för fluffighet. Jag fyller mina bullar med mandelmassa, smör och socker, men vill du göra hederliga lussekatter med russin går det också bra så klart.

Godaste lussebullarna

Godaste lussebullarna

 • 50 gr jäst
 • 5 dl mjölk
 • 150 gr smör
 • 1 burk kesella
 • 100 gr riven mandelmassa
 • 1,5 dl socker
 • 1 tsk salt
 • 2 paket saffran
 • 1 msk konjak eller armanjak
 • 0,5 krm bikarbonat
 • vetemjöl (gissningsvis 1-1,5 l)

fyllning

 • 100 gr riven mandelmassa
 • 100 gr rumsvarmt smör
 • 0,5 dl råsocker
 • någon tsk kardemumma (kan hoppas över)
 • ägg till pensling

Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Smält smöret och värm mjölken till 37 grader, gör du degen i assistent behöver mjölken inte värmas. Häll degspadet i bunken och lös upp jästen. Tillsätt allt förutom mjölet och blanda. Tillsätt sedan mjölet i omgångar. Jag vet att alla specialister säger att man inte ska göra så, men för mig är det det enda sättet att ha kontroll på att det inte blir för mycket mjöl. Vid lussebullsbak är det viktigt att degen är rejält lös och kladdig, den ska vara nätt och jämt hanterbar, men ändå inte helt rinnig. Jag mäter aldrig mjölet, du får helt enkelt lära dig att lita på dina instinkter! Knåda degen ca 10 minuter i assistent gärna längre för hand. Jäs övertäckt minst 1 timme, gärna 2 eller lite mer.

Medan degen jäser blanda ihop fyllningen.

För sedan ut degen på mjölat bakbord och trilla runda bullar. Ibland fyller jag bullarna med fyllningen, men oftast gör jag ett hål i bullen och trycker ner fyllningen i hålet. Det behövs inte så mycket fyllning, en tesked eller så räcker långt. Jäs bullarna övertäckte ytterligare en stund. Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem 5-10 minuter. Bullarna får absolut inte gräddas för länge, de ska vara relativt bleka. De bullar som inte går åt på en gång bör frysas så fort de svalnat. Plocka sedan ut bullarna och värm dem gärna lite så smakar det nybakade igen.

,

31 Responses to Godaste lussebullarna

 1. Lisa 25 november, 2009 at 10:32 e m #

  de ser fullkomligt makalösa ut!!!

 2. Katja 25 november, 2009 at 10:45 e m #

  Nja, utseendemässigt är de väl inga direkta skönheter, men jag lovar att de smakar bra!

 3. Pugini 26 november, 2009 at 8:30 f m #

  Om du dessutom använder Solhavre istället för mjölk så blir de säkert ännu bättre. Började använda det för dotterns skull och även om det inte behövs längre går jag aldrig tillbaka till mjölk när jag bakar bullar. Havresmaken kommer inte fram men det blir fantastiskt saftiga bullar.

 4. Katja 26 november, 2009 at 12:33 e m #

  Pugini, absolut havremjölk ger jättegoda bullar. Jag bakar relativt ofta med havremjölk, men har just nu haft en lång period där jag använt mest sojamjölk och vanlig mjölk. Jag klarar nämligen inte av att dricka havremjölk, och därför blir det inte så ofta att jag köper den.

 5. Fröken Dill 27 november, 2009 at 11:12 f m #

  Tack för tips! Trots att även MIN mamma bakar gudomliga bullar har denna förmåga inte spillt över på hennes äldsta dotter, tyvärr. Turligt nog är jag grym på mat och med ditt recept borde jag kunna få till goda saffransbullar också (om man nu får tag på någon svindyr saffran, den riskerar tydligen att ta slut i år.)
  Hälsningar från fröken Dill

 6. Lisa 29 november, 2009 at 9:54 e m #

  Oj så smaskigt det låter med mandelmassa i degen! Jag har ännu inte hunnit baka lussebullar (iiik), men det var ju bara bra! Jag skall testa ditt recept denna gång! Men konjak har jag ingen så den får jag hoppa över.

  Kram-kram
  Lisa (”lizape” på AFF)

 7. Sanna 1 december, 2009 at 8:29 f m #

  Hej Katja, vad gott det ser ut!
  Jag har flyttat Veckansmiddag till egen domän, titta gärna in! Just nu pågår min julkalender med tips på mat och lite olika tävlingar/utlottningar av roliga saker att ställa på julbordet 🙂

  välkommen in!

 8. Anna B 1 december, 2009 at 4:35 e m #

  Sjysst! Det där med konjakshutten tror jag behårt på, brukar dopa pepparkaksdegen med en skvätt där också.

 9. Katja 1 december, 2009 at 7:51 e m #

  Fröken Dill, jag kanske har en speciell bullbakargen;)
  Lisa, konjaken är överhoppningsbar, men väldigt god, tycker den piffar upp saffranssmaken.
  Sanna, nice med julkalender!
  Anna B, jag tror jag gör det samma i pepparkakan i år!

 10. Sofia 9 december, 2009 at 8:08 e m #

  Det har maste provas! Forra julen va min mage kinkig sa jag provade med en glutenfri jul och de bullarna gick inte hem alls. I ar ar det daremot andra bullar och dessa maste jag prova. Hade dock missat kesellan i min shopping sa far vanta tills helgen. Har ocksa turen att ha jattebillig saffran i landet dar jag bor sa kor nog pa en och en halv sats (1.5 g), tror du det blir bra eller gar det att overdosera saffran?

 11. Katja 9 december, 2009 at 9:58 e m #

  Sofia, det går nog alldeles utmärkt att ha 1,5 gr saffran:)

 12. Pia 10 december, 2009 at 7:02 e m #

  De ser underbara ut! 🙂 Jag kommer definitivt testa dom.

  //Pia (som smakat på din pepparkaka idag.. otroligt god)

 13. Katja 10 december, 2009 at 7:10 e m #

  Men Pia, vad roligt att du hittat hit! Och pepparkakan kommer upp på bloggen lite senare ikväll.

 14. Pia 10 december, 2009 at 7:51 e m #

  🙂 Trevligt!

  Det är hur lustigt som helst.. jag har ju läst din blogg förr (och känner igen dig från AOF) men… inte visste jag att det var du! *fniss*

 15. Katja 10 december, 2009 at 8:45 e m #

  Du ser, världen är liten Pia:D

 16. Sofia 12 december, 2009 at 6:23 e m #

  Vi har precis avnjutit dessa bullar (med lite mer saffran och vaniljsocker i fyllningen) med mjolk och helt arligt, aven om jag ar kass pa att baka, sa va dessa de basta bullar av alla bullar vi atit! Tack for receptet.

 17. Katja 12 december, 2009 at 6:30 e m #

  Sofia, vad roligt att de smakade! Tack för feedback!

 18. marie 22 december, 2009 at 10:00 f m #

  hi there, your Lusse bullar looks and sounds great. i have one problem though…hmmmm! we live in dubai and I cant find fresh jeast here we have only got dry jeast. how do i transform the quantity of fresh to dry jeast and what can I use instead of Kesella.
  greatful for any help cause i absolutely love Lussebullar…:):);)

 19. Katja 22 december, 2009 at 4:01 e m #

  Marie, I don´t know how big the sachets of dry yeast are in Dubai, but here one sachet is equivalent to 50 gr fresh yeast.

  Hmm, Kesella is trickier, can you find any kind of fresh soft cheese? Yogurt maybe?

 20. Cecilia 17 februari, 2010 at 1:04 e m #

  Härliga bullar, kan du inte lägga upp ett recept på vanliga vetebullar med? Jag ska baka i helgen och behöver ett bra recept.

  Fin blogg du har!

 21. Katja 20 februari, 2010 at 7:04 f m #

  Cecilia, eftersom det är lördag så hinner jag nog inte med att få upp något recept till helgen….Men jag ska baka idag, så man vet aldrig.

  Jag har ju gjort bullar på surdeg om det kan vara intressant:
  http://www.katjasmat.se/2008/06/03/bullar-pa-surdeg/

 22. Cecilia 21 februari, 2010 at 9:35 e m #

  Tack för surdegstipset, jag ser fram emot ett recept på dina bästa bullar i framtiden!

 23. Fredrik 5 december, 2010 at 6:58 e m #

  Du är nog rätt grym på bullar… Verkligen jättegott saffransbröd! Jag gjorde lussekatter, utan fyllningen, de blev kanon. Tog mig i o.f.s. friheten att byta ut sockret mot vit sirap (vilket kanske kan ha varit anledningen till att jag fick ha i mer mjöl än vad du skriver).

 24. Katja 6 december, 2010 at 3:57 e m #

  Fredrik, tack! Och det funkar alldeles utmärkt med vit sirap också.

 25. Emma 10 december, 2010 at 6:51 f m #

  Bästa receptet! Har bakat det för andra gången och jag som aldrig lyckats med bullar förut har fått saftiga, luftiga, supergoda bullar båda gångerna.

 26. Katja 10 december, 2010 at 3:42 e m #

  Emma, tack!

 27. Maria 26 november, 2011 at 10:01 f m #

  Hej! alltså jag googlade godaste lussebullarna för 2v sedan, hittade hit, bakade och WOW! jag är ingen stjärna på bullar (torra..) men dessa blev jättegoda! jag gjorde som du skrev med kladdig deg 🙂 sambon som inte gillar lussebullar normalt sett har ätit upp alla så nu är det dags för bak igen 🙂 tack för att du delar med dig!
  MVH Maria

 28. Katja 27 november, 2011 at 9:38 f m #

  Hej Maria!
  Var härligt att det blev bra! Har precis årets laddning på jäsning.

 29. Lisa 16 januari, 2012 at 7:37 e m #

  Det vart verkligen världens godaste lussebullar! Helt galet gott! Men jag letar efter ett lika bra recept på vanliga vetebullar. Kan man bara ta bort saffran och konjak och tillsätta kardemumma i detta recept eller hade du nåt bättre? Hittar inget annat.

 30. Katja 18 januari, 2012 at 9:48 f m #

  Lisa!
  Vanliga bullar gör jag faktiskt med ett helt vanligt recept. Grejen med vanliga bullar är att man inte tar för mycket mjöl, nästan så löst att det kladdar. Och inte grädda för länge. Men ibland har jag mandelmassa i vanlig bulldeg, så du får jättegärna testa! Återkom gärna:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Godaste lussebullarna - 30 november, 2011

  […] http://www.katjasmat.se/2009/11/25/godaste-lussebullarna/ […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes