Maltknäcke

Det här är ännu ett recept som jag hittat ur Allt om mats fantastiska julspecial från 2005.  Jag bakar detta knäckebröd en gång om året, till jul, och det är antagligen därför den smakar så gott. Russinen och aprikoserna gör att den passar mycket bra till lite starkare ostar som cheddar. Maltknäcket är en kanonpresent, den har räddat mig ett antal gånger när man inte vet vad man ska ge bort.

Maltknäcke

Maltknäcke

ca 20 brödkakor

  • 100 gr aprikoser+vatten
  • 80 gr rågkross (1 dl)+40 gr vetekross (1,5 dl)+2 dl vatten
  • 400 gr vetemjöl (6,5 dl)
  • 120 gr rågsikt (2dl)
  • 100 gr solrosfrö (1,5 dl)
  • 100 gr sirap (0,75 dl)
  • 100 gr russin (1,5 dl)
  • 20 gr salt (1 msk)
  • 20 gr jäst+ 2 dl ljummet vatten
  • grovt rågmjöl till kavling

Dag 1

Blötlägg aprikose3rna i rikligt med vatten. Lägg råg- och vetekrosset i en bunke, häll öve 2 dl kokande vatten. Låt står till dagen efter.

Dag 2

Väg upp mjöl, rågsikt, russin, solrosfrö, sirap och salt i en bunke. Tillsätt skållningen från dag 1samt de tärnade avrunna aprikoserna. Lös upp jästen i ljummet vatten och rör ner det med resten av ingredienserna till en kladdig deg. Låt jäsa minst 30-40 minuter.

Ta upp degen och dela den i 20 delar. Kavla ut mycket tunnt med mycket rågmjöl till kakor, ca 20 cm i diameter. Borsta av de överflödiga mjölet, lägg dem på plåt och nagga dem väl. Grädda  ca 8 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler.

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes