Munkar och sima till Valborg

I Finland äter man munkar och dricker sima till Valborg. Sima är en dryck bestående av farinsocker, citron, vatten och lite jäst.  Man tillsätter också russin när siman hälls upp på flaskor. När russinen flyter upp till ytan är siman klar. Höjdpunkten med att dricka sima är att bita i de smått spritsiga russinen.

Munkar är extremt enkelt att baka, mycket lättare än vad de flesta föreställer sig. Jag tror att en hel del drar sig för friterandet. Men med avstängd fläkt och kastrullocket i närheten är det vare sig farligt eller svårt. Hembakta munkar slår de köpta med hästlängder och i alla fall min bekantskapskrets har blivit djupt impade när jag bjudit på munkar.

Så varför inte plocka fram finnen in dig till valborg!

Munkar

Munkar

20 st

  • 100 gr smält smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 paket jäst (25 gr)
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl
  • kokosfett eller neutral olja till fritering (runt 0,5 dl-1 liter)
  • strösocker

Ljumma mjölken och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, kardemumma, ägg, socker och det smälta smöret. Häll i mjölet och knåda degen slät (den är relativt lös). Låt jäsa 30 minuter. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 20 delar. Rulla runda bullar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Gör sedan hål i munkarna med fingrarna, hålet skall vara större än du tror då munkarna jäser upp när du friterar dem.

Värm oljan eller kokosfettet  till ca 180 grader och fritera sedan 2-3 munkar i taget.  Det tar ca 1-2 minuter per sida. Lyft upp munkarna och doppa dem i strösocker. Låt svalna och njut med ett glas sima.

Sima

2 liter

  • 1 citron
  • 2 liter vatten
  • 2,5 dl farinsocker
  • 0,25 tsk jäst
  • russin
  • socker

Skär bort det gula av skalet på citronen med en vass kniv. Skär bort det vita och skär sedan köttet i tunna skivor. Lägg skal (det gula) och kött i ett stort kärl (minst 3 liter), häll på 2 liter kokande vatten. Häll i farinsockret och rör tills sockret lösts upp, låt stå tills bladningen är ca 37 grader. Lös upp jästen i drickat, täck kärlet och låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn. Lägg ett par russin och ca 1 tsk socker i rena flaskor. Sila av citronkött och skal och häll upp siman i flaskorna. Låt stå tills russinen flyter upp till ytan och siman klarnat. Det tar ett par dygn i rumstemperatur och ca 1 vecka i kyl. Receptet går utmärkt att dubbla.

, ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes