Munkar och sima till Valborg

I Finland äter man munkar och dricker sima till Valborg. Sima är en dryck bestående av farinsocker, citron, vatten och lite jäst.  Man tillsätter också russin när siman hälls upp på flaskor. När russinen flyter upp till ytan är siman klar. Höjdpunkten med att dricka sima är att bita i de smått spritsiga russinen.

Munkar är extremt enkelt att baka, mycket lättare än vad de flesta föreställer sig. Jag tror att en hel del drar sig för friterandet. Men med avstängd fläkt och kastrullocket i närheten är det vare sig farligt eller svårt. Hembakta munkar slår de köpta med hästlängder och i alla fall min bekantskapskrets har blivit djupt impade när jag bjudit på munkar.

Så varför inte plocka fram finnen in dig till valborg!

Munkar

Munkar

20 st

 • 100 gr smält smör
 • 2,5 dl mjölk
 • 0,5 paket jäst (25 gr)
 • 1 dl socker
 • 1 krm salt
 • 1,5 tsk kardemumma
 • 1 ägg
 • 7-8 dl vetemjöl
 • kokosfett eller neutral olja till fritering (runt 0,5 dl-1 liter)
 • strösocker

Ljumma mjölken och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, kardemumma, ägg, socker och det smälta smöret. Häll i mjölet och knåda degen slät (den är relativt lös). Låt jäsa 30 minuter. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 20 delar. Rulla runda bullar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Gör sedan hål i munkarna med fingrarna, hålet skall vara större än du tror då munkarna jäser upp när du friterar dem.

Värm oljan eller kokosfettet  till ca 180 grader och fritera sedan 2-3 munkar i taget.  Det tar ca 1-2 minuter per sida. Lyft upp munkarna och doppa dem i strösocker. Låt svalna och njut med ett glas sima.

Sima

2 liter

 • 1 citron
 • 2 liter vatten
 • 2,5 dl farinsocker
 • 0,25 tsk jäst
 • russin
 • socker

Skär bort det gula av skalet på citronen med en vass kniv. Skär bort det vita och skär sedan köttet i tunna skivor. Lägg skal (det gula) och kött i ett stort kärl (minst 3 liter), häll på 2 liter kokande vatten. Häll i farinsockret och rör tills sockret lösts upp, låt stå tills bladningen är ca 37 grader. Lös upp jästen i drickat, täck kärlet och låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn. Lägg ett par russin och ca 1 tsk socker i rena flaskor. Sila av citronkött och skal och häll upp siman i flaskorna. Låt stå tills russinen flyter upp till ytan och siman klarnat. Det tar ett par dygn i rumstemperatur och ca 1 vecka i kyl. Receptet går utmärkt att dubbla.

, ,

21 Responses to Munkar och sima till Valborg

 1. Soya 28 april, 2009 at 6:38 e m #

  Gud dem där munkarna var inte och leka med, dem såg helt fantastiska ut! 😀

 2. Katja 28 april, 2009 at 6:51 e m #

  Soya, tack! Och ja, munkar är gott!

 3. Karin 29 april, 2009 at 10:03 f m #

  Det här påminner mig om droppbröd och majdricka från svenska Lappland fast smeten till droppbröden klickas genom en tratt och kokas i olja eller kokosfett. Sima och majdricka verkar vara precis samma dryck.

 4. Katja 29 april, 2009 at 5:24 e m #

  Droppbröd måste vara tippaleipä (droppbröd på svenska) och är också en del av finnarnas valborg. Dock har den aldrig ätits hemma hos min släkt. Kul att Lappland och finnarna har så mycket gemensamma beröringspunkter kulinariskt. Jag minns när jag bjöd en kompis och hennes norrländska man på kaffeost. Maken blev överlycklig, det var nog första gången en icke-finne fattat vad det var för något och haft vett att uppskatta vad vi bjöd på.

 5. bakmammorna 10 maj, 2009 at 7:27 e m #

  Munkarna ser verkligen helt fantastiska ut! Jag brukade alltid köpa sådana nygjorda på marknader- nu var det länge sedan jag var på marknad så det kanske är dags att göra egna!

 6. Katja 11 maj, 2009 at 6:29 f m #

  Bakmammorna, de hemgjorda är godare tycker jag! De får liksom lite mer skorpa.

 7. Jeppe 20 maj, 2009 at 10:23 f m #

  SIMA HETER MJÖD PÅ SVENSKA!! Hälsningar finnen från Helsingfors. Det är en gammal vikingadryck och heter visst meed på engelska. Snälla dagens ungdom hur bakom flötet är ni egentligen?

 8. Katja 20 maj, 2009 at 4:32 e m #

  Snälla Jeppe, det heter sima på finska och majdricka i Norrland. Som finne tar jag mig friheten att kalla det för sima och som norrlänning låter jag Karin kalla det för majdricka. Säkert kallas det för något annat någon annanstans. Du får gärna kalla det mjöd, men som en vuxen kvinna förväntar jag mig att du fortsättningsvis låter bli att kommentera på min blogg om du inte kan låta bli spydigheterna. Det finns bättre saker att reta upp sig för, som svälten och krigen i världen till exempel.

 9. Hannele Pettersson 27 april, 2010 at 10:10 f m #

  Drycken heter inte sima på svenska, den heter mjöd. Sima är finska.

 10. Katja 27 april, 2010 at 4:37 e m #

  Hannele, vart vill du komma? Som jag skrev till Jeppe, jag är finsk och för mig kommer sima alltid vara sima oavsett vad det heter på svenska.

 11. Catten 30 april, 2010 at 2:02 e m #

  Åh vad de där munkarna ser mumsiga ut…blev helt sanslöst sugen på dem! Ska nog prova att göra lite sima också! Tänk vilka fynd man kan göra på nätet bara genom att googla lite, tack för dessa recept Katja! 😀

 12. Kati 30 april, 2010 at 2:56 e m #

  Sima och mjöd är inte riktigt samma sak. De påminner om varandra, och jag tror finlandssvenskarna kallar Sima för mjöd. Men i Sverige är mjöd inte samma som Sima.
  /Sverigefinskan

 13. Urglub 30 april, 2010 at 5:38 e m #

  Mjöd = Sima = Inte sant
  Då jag älskar dom båda och inte ser likheten mellan dom fattar jag inte varför 2 kommenterar samma sak.
  För er som vill fördjupa er i Mjöden, klistarade jag in en länk.
  Honung och Farin är inte riktigt samma sak.
  Tack för receptet på Sima, hade tappat bort mitt sen flera år tillbaka.

 14. Lina 17 juli, 2010 at 7:00 e m #

  Någont sent men ska du möjligtvis till Kiviks Marknad nu i veckan? Tänkte nämligen göra reklam för min nya butik men är osäker hur jag bör genomföra det bäst.. Överväger lappar men är rädd att många kastar dem. Någon idé?

 15. Katja 18 juli, 2010 at 6:40 f m #

  Lina sorry, bor inte alls i närheten och nej, vi ska inte dit.

 16. Petra 1 maj, 2013 at 11:48 f m #

  Nu så här ett par år senare då kanske ingen längre läser det här så vill jag ändå säga att här i Finland är mjöd och sima samma dryck, d v s den som den som du beskriver. Den lagar man oftast till Valborg liksom munkar och struvor (tippaleipä). Det är väl kanske onödigt att gräla om den saken? Nu ska jag testa ditt munkrecept och hoppas de blir goda till min mjöd 🙂

 17. Bakbokmat 27 juli, 2013 at 7:18 e m #

  Jag har lovat min son att vi ska göra munkar, och ditt recept verkar vara väldigt bra. Är lite orolig för det där med friterandet, men det ska säkert lösa sig!

 18. Katja 6 augusti, 2013 at 5:12 e m #

  Hoppas det gick bra med munkarna! Har varit bortrest och därför inte kunnat svara dig tidigare.

 19. Charlotte 21 december, 2013 at 9:52 e m #

  Recepten er nu kommet til Danmark også, jeg vil lave dine finske munke, de ser virkeligt gode ud 🙂

 20. Katja 27 december, 2013 at 3:53 e m #

  Munkarna är himmelska! Vad roligt att du hittat hit ända från Danmark.

 21. Svart-Stina 4 juni, 2018 at 5:04 e m #

  Jag håller på att göra maskrosvin och när jag luktade på det i början så slog det mig hur likt det luktade sima (jag har aldrig bott i Finland men min mamma kommer därifrån så drack en del sima som liten), så suttit och googlat lite på sima-recept… Och liknar ju en del med socker, citrosfrukter, russin, jäst… Fast proportioner och jästid var annorlunda förstås.
  Haft lite roligt åt att det alltid är någon som förnumstigt måste påpeka att det heter ”mjöd” oavsett var man trillar in på nätet…
  Sima behöver ett eget ord, för finns ju alkoholhaltig mjöd som smakar som dålig öl också (enligt sambon i alla fall). Så tänker fortsätta kalla det sima 🙂
  Oh, svåra cravings efter sima & munkar – tror jag får testa göra detta även fast det är juni nu.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes