Nöt- och ostpanerad squash med citron- och örtmohgrabiah

Till denna rätt passar en lite grövre squash, annars blir det så väldans mycket att steka. Nu när squashen är i säsong har vi ätit den på alla tänkabara sätt, men denna rätt var nog en av de bättre. Jag är svag för panerat, så länge det är hemmapanerat och inte köpepanerat.  Att göra egen panering är busenkelt! Jag vet att många räds att försöka, men ge det en chans, det är värt det! Squashen kan också utgöra en trevlig del av en buffé och går att förbereda och sedan värma på inför serveringen. Paneringen blir inte riktigt lika frasig vid uppvärmning, men squashen smakar bra trots detta.

Moghrabiah är en sorts stor couscous, eller en rund pasta som är trevlig att göra sallad på. Koka den bara i en generös mängd vatten annars blir den klistrig och klibbig.

Squashpiccata

Nöt- och ostpanerad squash 

  • 500 gr squash
  • 1,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl hackade hasselnötter
  • 2 pressade klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1 ägg

Citron- och örtmoghrabiah

  • 70 gr spenat eller mangold
  • 2 dl mohgrabiah
  • rivet skal från 1 citron
  • 0,5 dl hackad persilja och basilika
  • olivolja
  • salt och peppar

Koka moghrabiah enligt anvisningarna på paketet. Sätt på ugnen på 150 grader. Medan den kokar skär squashen i cm tjocka skivor.  Blanda ströbröd, ost, nötter, vitlök och salt och peppar i en djup tallrik. Knäck ägget i en annan tallrik och vispa upp den lätt. Doppa squashskivorna först i ägg och sedan i paneringen och låt dem sätta sig en stund på ett fat. Stek sedan squashen gyllene i smör. Lägg de färdigstekta skivorna i en ugnsfast form och håll dem varma i ugnen.

När moghrabian är färdigkokt häll av vattnet och häll den i en skål, tillsätt det rivna citronskalet, spenaten samt örtkryddorna. Smaka av med salt och peppar samt en skvätt olivolja.

, , , , ,

7 Responses to Nöt- och ostpanerad squash med citron- och örtmohgrabiah

  1. Hanna 13 oktober, 2008 at 7:06 e m #

    Åh det där såg väldigt gott ut! Squash är en favorit hos mej!

  2. HM 14 oktober, 2008 at 7:21 e m #

    Vad är mohgrabiah för något?
    Var hittar man det?
    Vad kan man ersätta det med?
    Hur smakar det?

  3. Katja 14 oktober, 2008 at 8:39 e m #

    Hanna, personligen tycker squash är rätt svår just för att den är så mild i smaken!

    HM, moghrabiah är en slags stor couscous, dvs pärlor/kulor gjorda av vete. De smakar som pasta och du hittar dem i ris/pasta/couscoushyllan i en välsorterad affär. Du kan ersätta dem med tex risoni, vanlig pasta, couscous eller bulgur.

  4. Kryddburken 15 oktober, 2008 at 8:11 e m #

    Men så gott och enkelt bara man kommer på det… Detta ska jag prova! Tack för tipset! Ha en bra kväll!

  5. Ayla 16 oktober, 2008 at 1:03 e m #

    Detta såg riktigt gott ut! Ska nog försöka testa det även om jag får ta bort ströbrödet.. men det kan nog funka med ost och nötter 🙂 Squash är ju så himla gott! Jag brukar göra en gratäng med squash och tomat i en balsamvinäger dressing, mums..
    Oj nu blir jag riktigt hungrig 😉 ha en bra dag!

  6. Ia 16 oktober, 2008 at 6:26 e m #

    Hej, du har fått en länk nu på http://arbetslivet.se/forum/viewtopic.php?t=117.

    Det här lät bara för gott! Jag som har köpt moghrabiah utan att kunna bestämma vad jag ska laga. Det här kan nog passa en lördagkväll när barnen lagt sig. 🙂

  7. Ullis 2 november, 2008 at 12:49 e m #

    De ser lite roliga ut de där stora couscousarna. 🙂 Har inte provat dem än men det måste jag göra. Och varför inte till den panerade squashen – det ser jättegott ut!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes