Plommonstjärnor

De här bakverken här ett absolut måste till jul. Utan dem, ingen jul! Det är ett traditionellt finskt julbakverk, joulutorttu,  och jag är uppvuxen med min mormors plommonstjärnor. Stjärnorna är inte så söta och jag vet att många som inte har dem i blodet kan tycka att kombinationen av plommonsylt och smördeg är udda, men för mig är frasigheten i stjärnans uddar och sedan plommonsylten och den lite degigare degen under sylten rena himmelriket!

Det går att fuska med färdig smördeg, men smaken och konsistensen blir inte rätt, i alla fall för mig. Plommonsylt brukar finnas i välsorterade affären och heter torttutäyte, dock är den väldigt lätt att koka själv. Min smördeg är med smör och kesella, vanligast är nog en deg med smör och grädde, men jag gillar denna, degen är lätthanterlig och blir väldigt frasig och fin.

Plommonstjärnor

Plommonstjärnor

ca 30 st

  • 250 gr smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1tsk bakpulver
  • 250 gr kesella

Kör smör, vetemjöl och bakpulver till smul i matberedare. Tillsätt kesellan och kör en stund till tills degen formas till en boll. Svep in den i platsfolie och låt vila minst 12 timmar i kyl. Tag ut degen och kavla ut den på mjölar bakbord. Vik sedan ihop den från ena sidan till mitten och sedan den andra sidan in till mitten så att degen ligger i 3 lager. Kavla ut igen och vik, upprepa minst 4-5 gånger. Låt degen vila i ca 30 minuter och kavla sedan ut den igen, den ska varaett par milimeter tjock. Använd degsnurra och skär ut fyrkanter ca 4*4 cm. Skär sedan ett jack  på ett par cm från varje hörn in mot fyrkantens mitt. Lägg en klick plommonsylt i mitten på varje fyrkant och vik sedan in varannan flik så att det bildas en stjärna. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 225 grader ca 10 minuter tills stjärnorna är gyllene.

Plommonsylt

  • 1 påse torkade katrinplommon
  • ca 1 dl vatten

Koka plommonen med vattnet på låg värme tills de är mjuka och mosar sig. Du kan behöva tillsätta mer vatten, men sylten skall vara ganska fast. Mixa den färdiga sylten med mixerstav.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes