Plommonstjärnor

De här bakverken här ett absolut måste till jul. Utan dem, ingen jul! Det är ett traditionellt finskt julbakverk, joulutorttu,  och jag är uppvuxen med min mormors plommonstjärnor. Stjärnorna är inte så söta och jag vet att många som inte har dem i blodet kan tycka att kombinationen av plommonsylt och smördeg är udda, men för mig är frasigheten i stjärnans uddar och sedan plommonsylten och den lite degigare degen under sylten rena himmelriket!

Det går att fuska med färdig smördeg, men smaken och konsistensen blir inte rätt, i alla fall för mig. Plommonsylt brukar finnas i välsorterade affären och heter torttutäyte, dock är den väldigt lätt att koka själv. Min smördeg är med smör och kesella, vanligast är nog en deg med smör och grädde, men jag gillar denna, degen är lätthanterlig och blir väldigt frasig och fin.

Plommonstjärnor

Plommonstjärnor

ca 30 st

  • 250 gr smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1tsk bakpulver
  • 250 gr kesella

Kör smör, vetemjöl och bakpulver till smul i matberedare. Tillsätt kesellan och kör en stund till tills degen formas till en boll. Svep in den i platsfolie och låt vila minst 12 timmar i kyl. Tag ut degen och kavla ut den på mjölar bakbord. Vik sedan ihop den från ena sidan till mitten och sedan den andra sidan in till mitten så att degen ligger i 3 lager. Kavla ut igen och vik, upprepa minst 4-5 gånger. Låt degen vila i ca 30 minuter och kavla sedan ut den igen, den ska varaett par milimeter tjock. Använd degsnurra och skär ut fyrkanter ca 4*4 cm. Skär sedan ett jack  på ett par cm från varje hörn in mot fyrkantens mitt. Lägg en klick plommonsylt i mitten på varje fyrkant och vik sedan in varannan flik så att det bildas en stjärna. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 225 grader ca 10 minuter tills stjärnorna är gyllene.

Plommonsylt

  • 1 påse torkade katrinplommon
  • ca 1 dl vatten

Koka plommonen med vattnet på låg värme tills de är mjuka och mosar sig. Du kan behöva tillsätta mer vatten, men sylten skall vara ganska fast. Mixa den färdiga sylten med mixerstav.

, , ,

16 Responses to Plommonstjärnor

  1. Stefan 8 december, 2009 at 9:54 f m #

    Min mamma gjorde alltid sådana till jul, men hon kallade dem julstjärnor.
    Nostalgi!

  2. Katja 8 december, 2009 at 4:53 e m #

    Stefan, ja översätter man de direkt blir det julstjärnor:) Jag kallar dem plommonstjärnor för att det lite bättre beskriver vad det är;)

  3. Kari Receptomaten 8 december, 2009 at 7:39 e m #

    Så gott! Jag blir så glad när jag ser klassiker som dessa!
    Intressant att du gör en egen deg, har du alltid gjort så? Jag har själv inte gjort joulutorttuja själv men min mor gör och då med smördeg eller om det nu är mördeg. (vet inte skillnaden)

    Dina julstjärnor blir lucka nr 9 i min julkalender 🙂

    Smarriga kramar!

    /K

  4. Katja 8 december, 2009 at 7:59 e m #

    Kari, vad roligt, tack! Jo, hos oss har vi alltid gjort degen själv, det är ju smördegsliknande deg, men jag tycker att den köpta inte får riktigt rätt konsistens. Den hemgjorda blir inte fullt så frasig. Men självklart kan man använda köpt smördeg också:)

  5. Pia 10 december, 2009 at 7:45 e m #

    I våra finska stjärnor är det hur fusk som helst.. Mamma brukade göra med torkade katrinplommon och färdig smördeg.

    Jag vägrade och vägrar fortfarande att äta dom.
    I år införskaffas det lite plommonsylt istället.

    (Eller kanske skulle det funka med någon annan gottig sylt..)

  6. Katja 10 december, 2009 at 8:43 e m #

    Fast jag kokar ju sylten på torkade katrinplommon;) Och du kan säkert använda någon annan sylt, men då blir något helt annat än plommonstjärnor:)

  7. Pia 10 december, 2009 at 8:50 e m #

    Koka själv kändes som överkurs *fniss*

  8. Jonte 14 december, 2009 at 10:02 f m #

    Jösses, du lagar degen själv? De ser inte ut att bli riktigt lika frasiga, fast det var tydligen meningen? Jag skall pröva med din deg nåt tag när jag lagar laxpiroger, för butiksdegen blir lite för frasig för dem…

    Jag vill ha mina jultårtor (det är en direktöversättning av joulutorttu) sådär lagom frasiga. Ett ganska bra sätt är att pensla dem ordentligt med ägg. Då blir (butiks)degen inte så frasig. Sen tror jag att om man låter degen bli rumstemperatur (se till att vika tårtorna först!) så blir de inte heller så frasiga. Men det har jag mest gjort i misstag och har ingen destu mera fakta för det…

    Det finns diverse modeller av jultårtor. Stjärnformade är väl den mest kända. Det går även bra att göra trianglar (kvadrat, sylt i mitten och vik över till en triangel). Nyss nämnda går även att göra med rund form. Sen finns det en fyrkantig variant var man skär ett ”L” i varje hör och viker in fliken. Det ser lite ut som en fyrkantig blomma sen. Lite knepigt att förklara. Kanske jag bloggar om saken? 🙂

    Min mamma brukade göra triangelvarianten. Eller hon tog ut dem ur en stor deg med ett runt lock. Hon fyllde hälften med plommonsylt och hälften med hemlagad äppelsylt. Jag gillade äppelsyltsvarianten mycket bättre, så det var ett evigt gissande sen när hon blandade tårtorna inför servering. 🙂

    Plommonsylten är bra på det sättet att den rinner inte ut i ugnen. Vanlig sylt rinner sin kos… Den finska plommnsylten är mera som en marmelad än sylt till konsistensen. Den övervikta varianten kan ha en ”rinnigare” sylt. Havtorn skulle vara spännande att pröva med…

    Sen brukar man pudra florsocker över tårtorna. Fast det är jag inte så förtjust i…

    Ja, tårtor är lite annorlunda tårtor på finlandssvenska. 🙂 Och så äter vi inte heller fylltårta, utan fyllkaka här… Förutom då några österbottningar som sett för mycket på rikssvensk TV. 😛

  9. tina 15 december, 2009 at 7:27 f m #

    Jag fuskar alltid med fryst smördeg. Men du gör riktigt, och vad fina dom är! 😀

  10. Katja 15 december, 2009 at 8:53 f m #

    Jonte, fast halvmånarna är inte lika goda tycker jag, är petig där. Det ska vara som mormors:) Florsocker tycker jag inte heller det ska vara på, jag vill inte ha dem så söta.

    Som du hör är jag väldigt konservativ när det gäller joulutorttu!
    Kul att du hittade hit!

    Tina, degen är en baggis, 1 minut i matberedaren och 5-10 minuter att kavla.

  11. Cecilia 22 december, 2009 at 10:32 e m #

    Lagade dina julstjärnor idag, goda blev de!

  12. Katja 22 december, 2009 at 10:52 e m #

    Cecilia, kul att de smakade. Ja, jag äter minst en om dagen hela december;)

  13. Cecilia 23 december, 2009 at 11:25 e m #

    Haha med all rätt! Min mamma åt tre på raken så fort de hade svalnat 🙂

  14. Anna B 29 december, 2009 at 9:38 f m #

    Ja men där var de ju! Tur att du inte gav efter och gjorde dem i september… god fortsättning på julen!

  15. Jonte 29 december, 2009 at 5:14 e m #

    Halvmånar med plommonsylt är jag inte heller speciellt förtjust i. Men halvmånar med hemlagad(!) äppelsylt är riktigt mums. 🙂

    När det gäller julen och traditioner är det ju självklart man får vara konservativ!

  16. Katja 1 januari, 2010 at 8:42 f m #

    Anna B, du var ju dock lite sent ute;)

    Jonte, absolut, ibland ska man hålla på traditionerna!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes