Asiatisk aubergine (raw)

Jag är en stor fan av aubergine i alla former. Det är nog den grönsak som jag gillar bäst, om jag tänker efter. Och det är den grönsak som vållat mig mest huvudbry när jag lekt med tanken att göra en raw food rätt med aubergine. För en aubergine som inte är ordentligt stekt smakar inte bra, den blir besk med en hemsk konsistens. Så tanken att kunna göra en välsmakande rätt med rå aubergine kändes inte riktigt möjligt. Men det visade sig att det var fullt möjligt och enkelt. Jag började med att göra chips i torkugnen på aubergine mer tomatsmak. Dom blev mer än godkända, men jag får återkomma med receptet eftersom chipsen blev till lite spontant så jag mätte inga ingredienser. Den andra rawrätten jag provade var en asiatisk aubergine. Den var så oerhört enkel att göra, och den var god!

Vi serverade auberginen med en kelpnudelsallad där vi använde ca halva marinaden och några matskedar mandelsmör som dressing till salladen.

Photo 2014-02-02 18 05 30Photo 2014-02-02 18 06 45

Asiatisk Aubergine

2 portioner

 • 1 aubergine
 • 5 msk tamari
 • 1-3 msk lönnsirap (smaka av!)
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 msk olivolja
 • saften av 1 lime eller en halv citron
 • 1 klyfta vitlök
 • Finhackad röd chili, så mycket du törs (jag tog en halv)

 

Till servering

 • Finhackad chili
 • 4 vårlökar
 • koriander eller bladpersilja

Skär auberginen på längden i tunna skivor. Blanda ihop marinaden och marinera aubergineskivorna ca 1 timme. Spara marinaden och lägg aubergineskivorna på teflexduk och torka 3-4 timmar på 42 grader i torkugn (eller vanlig ugn med ugnsluckan öppen). Auberginen ska fortfarande vara mjuk, men ha lite ute. Servera auberginen toppad med chili, vårlök och koriander eller bladpersilja och servera marinaden som dressing.

 

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes