Det här är något för den seriösa godisråttan, mogna söta bananer och en kolasås med havssalt i ett pajskal. Jag är svag för både choklad och kola med havssalt och den här kombinationen med banan och en lite salt kola är rätt fantastisk, för att inte säga genialisk.
Att receptet bara innehåller 3 ingredienser förutom kryddorna kan man inte tro när man äter den. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att även om pajen bara är fullpackad med bra näring, så är den kaloririk. Betrakta den som fikabröd och ät en lagom bit!
Visste du att bananer kan ge dig lyckokänslor? De innehåller tryptofan som kroppen omvandlar till seretonin, kroppens egna må-bra hormon. De är också bra för hjärtat och kan hjälpa till att reglera högt blodtryck med sin höga halt av kalium.
Receptet räcker till 2 rejäla portionspajer. Vill du kan du dubbla receptet och göra pajen i en stor pajform. Du kan förbereda pajdegen och kolasåsen, men lägg inte ihop pajen förrän precis innan servering så att den inte blir soggig och bananerna inte blir bruna.
Banan- och kolapaj
2 portioner
Pajdeg
- 1,5 dl blötlagda valnötter
- 4 dadlar
Kolasås
- 10 dadlar
- 0,5-1 dl vatten
- 1 nypa salt
- 1 nypa vaniljpulver
Garnering
- 2 bananer
Mixa ingredienserna till degen i matberedare till en degliknande konsistens. Tryck ut degen i två portionpajformar. Mixa dadlarna med vattnet och kryddorna till en tjock sås, smaka av, den ska vara både söt och lite salt. Bred ut såsen över pajdegen. Skiva bananerna och garnera pajen med dem.