Citronpaj med hallonsås

Den här pajen påminner mig om Anna Bergenströms Ekstarutor, en av mina favoritbakverk. En ljuvligt vårig paj, intensivt syrlig och frisk, och med en härlig gul färg. Jag gillar detta recept lite extra mycket eftersom fyllningen består av kokos och inte nötter som fallet ofta är med raw foodbakverk. Jag kan tycka att det kan bli lite för mycket nötter emellanåt så det är bra att ha recept på lut som går att göra helt nötfria. Det är valnötter i botten, men det går att ersätta med tex hampafrö eller pumpafrö. Pajens gula färg kommer från den nyttiga gurkmejan och serverad med tinade hallon blir pajen en fast både för ögat och gommen!

Foto 2015-02-23 13 46 25

 

Raw citronpaj med hallonsås

4-6 portioner

Botten

  • 1 dryg dl urkärnade dadlar
  • 0,75 dl valnötter
  • en nypa salt

Fyllning

  • 3,5 dl kokosflingor
  • rivet skal från 2 citroner
  • 1 dl pressad citron
  • 2 msk kokosolja
  • 3-4 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk vaniljpulver (malen vanilj)
  • 0,5-1 tsk gurkmeja
  • en nypa salt

Hallonssås

  • 1 paket (225 gr) hallon
  • 1-2 msk honung eller lönnsirap

 

Mixa dadlarna med nötterna och saltet till en pajdeg i en matberedare. Tryck ut den i en form ca 16 cm i diameter. Fukta fingrarna och degen är kladdig. Mixa kokosflingorna till ett kokossmör i en höghastighetsblender. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop. Smaka av, fyllningen ska vara både syrlig och söt, men kom ihåg att pajdegen är söt. Tillsätt eventuellt mer gurkmeja för gulare färg. Häll/bred fyllningen över pajbotten och ställ i kyl minst 1 timme. Tina hallonen och blanda med honung/lönnsirap. Servera såsen till pajen!

 

, , , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes