Vi är i Sälen över helgen. Åker skidor, gräver i snöhögar, lägger patiens, bastar och försöker pricka av alla saker man ska göra i fjällen. En av dem är att äta våfflor. Man ska äta våfflor när man är i fjällen, så är det bara. Men som ni säkert förstår så kan jag inte låta blir att göra dem lite nyttigare än standardvarianten.
Jag har på sista tiden använt quinoamjöl till en mängd saker. Quinoa är ett fullvärdigt protein och därför en bra sak att inkorporera i sin kost om man inte äter animalier. Men jag har lite svårt att smälta hel quinoa, mjölet verkar fungera bättre. Jag har beställt quinoamjöl på nätet, men har också sett att Saltå kvarn nuförtiden säljer quinoamjöl. Teffmjöl kan vara svårare att hitta, jag köpte det på Goodstore. Man gör det etiopiska brödet injera på teffmjöl så ibland hittar man det på orientaliska livsmedelsaffärer. Du kan också byta ut den till dinkelmjöl.
Normalt sett hade jag använt hälften kokosfett och hälften smör i våffelsmeten, men denna gång blev det bara smör, kokosfettet var slut! Jag blandade ihop de torra ingredienserna i en burk hemma och sedan var det bara att blanda med havremjölken. Precis lika enkelt som att använda färdig våffelmix, men utan tillsatser och betydligt nyttigare!
Katjas fjällvåffla
4 portioner (ca 12-15 laggar)
- 0,5 dl linfrömjöl
- 0,5 dl hampafrö
- 0,5 dl teffmjöl
- 2 dl quinoamjöl
- 2,5 dl dinkelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 8dl havremjölk
- 75 gr smör (alternativt hälften kokosfett)+lite exta smält smör att smörja järnet mellan laggarna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner havremjölken, låt svälla en stund. Smält under tiden smöret och sätt på våffeljärnet. Blanda ner det smälta smöret i smeten och grädda sedan våfflorna. Servera med sylt och grädde eller med fruktsallad.