Och när rätt blir fel…

Det händer att bra ideer slår helt fel i köket. Många av mina ideer till nya rätter springer ut ett behov av att använda upp råvaror eller rester innan de blir dåliga, eftersom det gör ont i mig att slänga mat. För ett tag sedan hittade jag en halv påse flagouletbönor i skafferiet och i kylen fanns gigantiska mängder rotselleri samt massvis med chilihet salami.

Då jag var sugen på fisk bestämde jag mig för att göra en bönpuré med rotselleri och en varm sallad med gröna bönor och salamin som tillbehör. Hos fiskhandlaren blev jag övertalad att köpa havskatt för svindyra pengar och jag gick och drömde om hur god vår middag skulle bli.  Jag var helt övertygad om att det skulle bli en hit och något värt att blogga om.

Men när jag väl kokat bönorna mindes jag att jag nog inte var så värst förtjust i just flagouletbönor och att de antagligen därför inte blivit uppätna. Planen var att göra en puré med mycket rotselleri så att den skulle dominera smakmässigt, men jag misslyckades totalt. Purén blev trist i färgen och smakade inte alls rotselleri utan mest flagouletbönor. När vi satte oss till bords mindes jag också att trots att havskatt anses vara en god och exklusiv fisk så är det något med konsistensen som jag har oerhört svårt för. Snacka om platt fall. Svindyr fisk som jag inte kunde äta och en bönpuré som växte i munnen. Tur i oturen att den varma salladen faktiskt var anständig, så pass att jag faktiskt törs delge receptet, eller rättare sagt en skiss. Proportionerna skall vara mycket bönor, lite lök och salami.

Varm sallad på gröna bönor och salami

  • gröna bönor
  • stark salami (med chili)
  • schalottenlök
  • olivolja
  • salt och peppar

Hacka löken och skär salimin i små bitar. Stek salami, lök och bönor i olivolja tills bönorna är mjuka och salamin knaprig. Smaka av med salt och peppar. Servera till fisk eller en bit kött.

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes