En av mina absoluta favoriträtter när jag åt kött var chili, en rykande, het och mustig chili på långkokt högrev. Och jag kan erkänna att jag kan sakna smaken, även om jag inte vill äta kött. Så jag blev väldigt glad över att hitta en raw food variant som faktiskt står sig riktigt bra mot en traditionell. Den är dessutom snabb och göra och bra nybörjarrawfood, Vi gjorde denna på Blue Planets Raw chef kurs, och väl hemma har jag lekt runt lite med receptet. Om du är nötallergisk fungerar solrosfrö lika bra. Välj själv hur stark du vill göra din chili!
Raw chili
4 portioner
Grytbas
- 1-2 portabellasvampar
- 1 röd eller gul paprika
- 1 stjälk selleri
- 1 stor eller 2 mindre morötter
- 1,5 dl blötlagd mandel eller solrosfrön
- 1 liten röd lök
- 1 bit färsk jalapenopeppar
Skär svampen och paprikan i små tärningar. Skär sellerin ändå finare. Skala morötterna. Lägg morötter, mandel (eller solrosfrö), lök och jalapeno i matberedare och kör till en färsliknande konsistens.
Sås
4 tomater
- 10 soltorkade tomater, blötlagda
- ca 1 dl av blötläggningsvattnet
- 2 msk tamari
- 1 klyfta vitlök
- 1 liten bit färsk chili (eller så mycket du vill!)
- 2 tsk oregano
- 1 msk spiskummin
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk agave
- 1 tsk rökt paprika
- 1 tsk söt paprika
- ev chilipulver och cayennepeppar beroende på hur stark du vill ha chili
Mixa alla ingredienser till såsen. Slätast blir det i en blender, men det går också bra i en matberedare. Häll såsen över grytbasen och blanda.