Surdegar

Jag är en periodare vad gäller bakning. Allra helst bakar jag nuförtiden med surdeg. Jag följer sällan recept, det är roligare att experimentera. Att baka med surdeg är enkelt, men kräver lite planering då surdegsbröd har betydligt längre jästid än när du bakar med jäst.

IMG_6379

För att kunna baka surdegsbröd behövs en surdegsgrund, Bröd-Martin har bra recept på sin blogg. Surdegsgrunden ska matas varje vecka enligt experterna för att hållas vid liv, men jag har upptäckt att den har betydligt längre hållbarhet i kylskåp än vad som anges. Eftersom jag är så sporadisk i mitt bakande kan jag glömma att mata surdegen på både 2, 3 och 4 veckor, men än så länge har jag alltid fått liv i den. Det kan ta lite längre tid, men ännu har jag inte lyckats ta död på den. Det verkar som om den anpassat sig till min omilda behandling, precis som krukväxterna i detta hem.

Så summa sumarum, döm inte ut din surdegsgrund bara för att du negligerat den en period, utan mata den, låt den stå i rumstemperatur och jag kan nästintill garantera att den kommer att bubbla och sjuda av liv.

, ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes