Torkad frukt

Hemma hos oss älskar vi frukt. Särskilt barnen är tokiga i frukt, det finns nog ingen botten för hur mycket de kan få ner. Frukt har haft ett oförtjänt dåligt rykte en period tycker jag, allt på grund av att frukt innehåller socker. Missförstå mig rätt, jag tycker absolut att man ska avstå från tillsatt raffinerat socker, glukosirap och liknande, och har man svajigt blodsocker kanske man behöver vara lite extra försiktig med frukt, men i min värld är det en stor skillnad mellan en frukt och socker. Frukt innehåller så mycket mer, fiber, vitaminer, mineraler och andra phytonäringsämnen medan socker bara är tomma kalorier.

En av mina klasskamrater från kostkonsultsutbildningen mätte sitt blodsocker efter att ha druckit en banansmoothie och hennes blodsocker var perfekt efter, och personligen har jag aldrigt haft problem med blodsockret när jag äter frukt.

Att göra torkad frukt är otroligt enkelt. Du behöver bara skiva upp frukten och lägga på plåtar och slänga in i torkugnen (eller din vanliga ugn). Det tar runt 14 timmar att torka, men resultatet är värt det! Smaken blir intensiv och koncentrerad, enligt barnen smakar det som godis! Och du slipper allt tillsatt socker som finns i mycket av den torkade frukten som säljs i butik. Godast tycker jag nästan ananas och mango blir, men även apelsiner blir förvånansvärt gott. Bara fantasin sätter gränser och du kan välja hur mycket du torkar frukten. Exempelvis ananas blir god om man låter den vara lite fuktig.

Foto 2015-01-25 13 35 39

 

Torkad frukt

  • Valfri frukt i valfri mängd (banan, äpplen, päron, apelsin, kiwi, mango, ananas m.m.)

Skär frukten i skivor, ca 3-4 mm tjocka. Lägg på plåtar, med teflexduk och frukten är väldigt blöt, annars kan du lägga den direkt på nätduken. Om du torkar i vanlig ugn lägg frukten på bakplåtspapper. Torka på 42 grader 14-16 timmar tills frukten är torr.

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes