Egyptiska matminnen

Tillbaka till vardag och jobb från en härlig vecka i Kairo. I matväg var veckan ganska trist, i tappra försök att undvika magsjuka höll jag mig borta från både färsk frukt och grönsaker.  Men hotellet vi bodde på serverade egyptisk frukost vilket innebär ful medames och falafel. Egyptierna älskar sin ful medames som är en slags gröt/röra på torkade bondbönor som smaksätts med lök , vitlök och ibland paprika. Den äts sedan med spiskummin och lime eller citron och egyptiskt bröd som är ungefär som pitabröd. Det är också vanligt att den serveras med stekta eller kokta ägg.

Vi hittade också en ovanligt bra restaurang i Khan el Khalili som annars är ett riktigt magsjuketillhåll. Khan el Khalili är Kairos mest kända bazargator.  Restaurangen heter Nagib Mafouz och är lätt att hitta till. Om du inte hittar, fråga, folk är oftast välvilligt inställda till att visa vägen. PÅ Nagib Mafouz serveras sjukt goda meza tillsammans med nygräddat egyptiskt bröd, dessutom är lugnet inne på restaurangen en oas att hämta andan i, då Khan el Khalili har en tendens att suga musten ur en. Vi hann prova taboule, baba ghanoush och hoummous. Alla 3 fick högsta betyg. En rolig detalj är att baba ghanoushen i egypten alltid innehåller dill, något jag inte tidigare stött på.

Vi flög SAS charter och jag vill verkligen också passa på att ge SAS en eloge, maten må inte ha varit den godaste, men mjölken och smöret var Kravmärkt och de säljer också Kravmärkta chips. Jag har för mig att även kaffet och teet är ekologiskt och också möjligtvis rättvisemärkt. Bra SAS! Givetvis kan de utveckla sitt ekologiska sortiment, men de har i alla fall börjat och kommit en bit på vägen.

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes