Glutenfria vanor

Bloggandet är just nu styvmoderligt behandlat och lågprioriterat. Viljan och önskan finns där, men drunknar i allt som händer i maj och juni. Det känns som både dag och kväll är uppbokad konstant, jag har inte haft en hel helg ledig på väldigt många veckor. Det är många roliga och spännande saker som händer, men konsekvensen är att jag inte riktigt hinner med bloggen.

Jag har börjat med en näringsterapi och äter nävar av tillskott varje dag. Jag försöker få bukt med min sköldkörtel och hoppas att kunna dra ner på eller i bästa fall sluta med min medicinering. Näringsterapeuten som jag går till har uppmuntrat mig att avstå från vete, något som jag själv varit inne på, men inte riktigt förmått att genomföra. Jag älskar ju surdegsbröd, bullar, andra bakverk, men framförallt är det brödet och mackorna som känts helt omöjliga att avstå. Mackor är verkligen min go-to comfortfood.

Men så bestämde jag mig för att vara glutenfri en vecka, och det var inte svårt alls. Jag läste på om glutenfri bakning, beställde den grymma boken Nytt Bröd och plötsligt hade en vecka blivit två! Nu har jag varit i princip vetefri och nästintill glutenfri i en månad. Jag har ätit vete vid några enstaka tillfällen, när jag varit bortrest och det varit svårt att hitta alternativ och när jag varit ute och ätit (en meny som var förbeställd sedan länge). Men det handlar faktiskt bara om 2 tillfällen. Utöver detta har jag provat att äta råg några enstaka gånger.

Det känns som att det som tidigare var omöjligt känns både möjligt och något som jag vill göra. För magen är plattare än någonsin, jag har nästan inga problem med gaser i magen som tidigare och jag tycker nog framförallt att min mentala kapacitet är bättre. Jag känner mig helt enkelt mer skärpt.

Mina bästa tips för dig som vill bli glutenfri är att baka ditt egna bröd om det är något du vill fortsätta äta. Det glutenfria köpebrödet är trist och dyrt. Jag kan verkligen rekommendera boken Nytt bröd. Bra enkla och begripliga recept. Det har varit roligt att upptäcka att det faktiskt är lättare att baka glutenfritt, du slipper knådningen.  Du får lära om i och med att glutenfri bakning på inget sätt liknar konventionell bakning, men allt har faktiskt blivit gott! Så ge dig själv en glutenfri vecka, du kanske blir förvånad över vilken skillnad det kan göra för ditt mående.

 

 

Powered by WordPress. Designed by WooThemes