Grönkålspaj med valnötter

Grönkål är en otroligt underskattad grönsak och förknippas oftast med julen. Grönkålen är fullpackad med nyttigheter, bland annat är den kaliumrik och innehåller dessutom järn, c-vitamin och lutein, som är ett ämne som skyddar mot grå starr. Det sägs att grönkål renar blodet. Ursprungsreceptet till denna paj hittade jag på Arlas hemsida, jag har gjort några ändringar i recepet. Pajen är vanligt förekommande hos oss under vinterhalvåret då färsk grönkål finns att få tag i och den är en favorit. Nötterna, kålen och osten i kombination är en ren njutning.

IMG_6202

Smalare pajdeg
Det finns flera sätt att göra en pajdeg nyttigare än den konventionella. Här är mitt standardrecept som funkar att göra till alla typer av matpajer. Jag använder gärna en kombination av smör och rapsolja, det ger en bra sammansättning av omega-fetter. Sojamjölet ger ett proteintillskott, och grahamsmjölet fibrer.

pajdeg

  • 1 dl sojamjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl siktad dinkel
  • 50 gr smör
  • 2 msk kallpressad rasolja
  • ca 2 msk kesella, gräddfil eller keso

Blanda mjölsorterna, smöret i små kuber och oljan i en matberedare. Kör tills smöret finfördelats i mjölet. Tillsätt kesella/keso/gräddfil lite i taget tills degen håller ihop. Tryck ut degen i pajform och låt vila i kyl minst en timme. Nagga degen och förgrädda ca 10 minuter i 200 grader

Fyllning

  • 250 gr färsk grönkål
  • 2-3 röda lökar (men gula går också bra!)
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ca 2 dl riven cheddarost (eller annan smakrik ost)
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Förväll grönkålen, låt den rinna av väl. Skiva löken. Lägg kål och lök i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk, ha i salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över nötter och ost. Grädda i 200 grader ca 30-40 minuter tills äggstanningen stannat. Servera med en sallad som ensamrätt eller som ett grönt inslag på tex julbordet.

, , ,

5 Responses to Grönkålspaj med valnötter

  1. Zelca 18 april, 2008 at 12:25 e m #

    Den där pajen brukar jag också göra, fast vi har nötallergier så jag brukar använda solrosfrön istället – det blir väldigt gott det också. Om pajdeg, jag brukar göra en pajdeg som i och för sig är rätt fet men som bara innehåller olja (i ursprungsreceptet är det olivolja men jag brukar även göra på rapsolja), den är inte så dum den heller – sen kan man variera mjölet i den som man vill. Om nån är inresserad så finns recept här: http://roslagsmat.blogspot.com/2008/02/godrot.html

  2. Katja 19 april, 2008 at 7:11 e m #

    Zelca, solrosfrön och pumpafrön är en bra ersättare till nötter. Ditt pajdegsrecept lät spännade, ska testas. Ur näringshänsyn är det dock bra att också äta vanligt smör iställer för vegetabiliska fetter, för höga omega 6 värden är inte så hälsosamt som man tidigare trott.

  3. Zelca 19 april, 2008 at 7:24 e m #

    Så sant så sant, fast vad jag vet så är just rapsolja rik på omega 3 (istället för omega 6 som finns i rikliga mängder i ”fröoljor” som t.ex. solrosolja, majsolja och druvkärneolja). Men testa pajbotten, den blir lite sprödare än vanligt! Margarin är bannlyst här hemma vi använder smör, rapsolja och olivolja istället. Har du läst Supermat av Helena Nyblom? Den gillar jag jättemycket.

  4. Katja 20 april, 2008 at 5:01 f m #

    Zelca, du har rätt angående rapsoljan. Jag har dock fått höra att kombinationen smör/rapsolja är bra ur sammansättning av omegafetter.

    Även vi använder bara smör, olivolja och rapsolja och då enbart kallpressade oljor. Nej jag har inte läst Supermat, jag däremot är en sucker för You are what you eat, den engelska boken. Men jag får spana in ditt boktips.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Katjas mat » Blog Archive » Parmesan- och ramslökstarte med grillad sparris och violsallad - 24 april, 2008

    […] Pajdegen kan du göra som du vill, jag gör ganska ofta den på känn, men vill du ha en nyttigare pajdeg har jag lagt ut ett sådant recept för några dagar […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes