I veckan var jag på en utbildning på Scandic hotell Infra City. Jag hade hyfsade förhoppningar om att få en helt OK lunch, med tanke på att Scandic Infra City är ett utpräglat konferenshotell. Men icke sa Nicke, nope, så blev det inte. Lunchen serverades som en buffé och där fanns ett kött- och fiskalternativ. Det förvånade mig att det vegetariska alternativet inte serveras som en självklar del av lunchen. Det är för guds skull 2013 och Scandic är en stor kedja som borde ha koll på kundernas önskemål. Dessutom var utbudet på salladsbuffén rent ut sagt sorgligt. Körsbärstomater, gurka och blandade salladsblad, tzatziki och en sallad på helt matvete. Inga bönor, inga grövre grönsaker som broccoli, morot eller kål som dessutom är billiga att använda. När jag väl fick in min lunch bestod den av libanesisk couscous med rätt trista överkokta/stekta grönsaker och 3 yttepyttesmå filodegspiroger fyllda med samma grönsaker som var i couscousen. På toppen låg några ynka blad spenat och that’s it. Ingen riktigt vettig proteinkälla och hela lucnhen kändes bara fattig.
Tyvärr är det här ingen ovanlig erfarenhet. Att hitta bra vegetariska lunchalternativ är inte helt enkelt. Ofta är de proteinfattigt, fett, flottigt och bara tråkigt. Jag kan inte riktigt förstå varför det är så? För min erfarenhet är att många idag vill ha ett vegetariskt val och ett välsorterad salladsbuffé även om man inte är vegetarian. Och skulle man inte, som sett stort företag, vilja vara i framkant när det gäller hälsosam och miljömässigt hållbara alternativ? Borde inte det ge massor av pluspoäng på goodwillkontot?
Vilka erfarenheter har ni av de vegetariska alternativ som lunchrestaurangerna erbjuder? Delar ni min upplevelse?