På vinterhalvåret vill jag ha stadigare mat än på sommaren. Dom här maffiga bönburgarna är bra vintermat. Fullpackad med proteiner från bönorna och quinoan och en lite rökig hetta från chipotlen. Jag brukar skippa hamburgerbrödet och servera dem i salladsblad istället. Sötpotatisfries är jättegott till dessa burgare!
Bönburgare med quinoa
- 3 dl svarta bönor
- 2 dl kokt quinoa
- 0,5 dl boveteflingor
- 0,5 dl hackad persilja
- en halv röd lök, hackad
- en klyfta vitlök, hackad
- 1 chipotle i adobo
- 1 tsk örtsalt
- svartpeppar
- 1 msk olivolja
- ev lite vatten
- polenta
- kokosolja eller olivolja till stekning
Lägg alla ingredienser i matberedare och mixa till en smet. Forma burgare och vänd dem i polenta. Stek på medelhög värme tills burgarna fått färg. Servera med valfria tillbehör. Avocado, groddar, tomat, inlagd gurka och vegansk chilimajonäs smakar bra till.