Chili med butternutpumpa och svarta bönor

Vintern är här på allvar, utanför mitt fönster singlar snöflingorna ner och det är en bra bit under nollan enligt termometern. När kylan kommer vill jag ha värmande rätter med lite hetta. Den här chilin är en sådan rätt, den har en lätt rökig hetta och mättar bra efter en dag i snön. Butternutpumpa och svarta bönor smakar otroligt bra ihop, men butternuten gå också att ersätta med sötpotatis. Chipotle i abodo kan vara svår att hitta, men den är viktig för receptet, det är den som ger den rökiga smaken. Du hittar den i texmexhyllan i välsorterade matbutiker.

Foto 2016-01-04 13 25 17

Chili med butternupumpa och svarta bönor

4 portioner

 

  • en liten butternut
  • 2 röda paprikor
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 burkar svarta bönor
  • olivolja att steka i
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 chipotlechili i abodo (finns i välsorterade affärer i texmexhyllan)
  • 1 lagerblad
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • salt och svartpeppar
  •  

Till servering

  • 2 avocados
  • hackad koriander

 

Skala butternuten och ta ur kärnorna. Skär den i bitar. Ansa paprikorna och skär även den i bitar. Hacka löken. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök, paprika och butternut tills löken blir glansig. Hacka under tiden chipotlen fint. Pressa i vitlöken och ha i chilipulver, spiskummin, kanel och chipotle och låt allt fräsa 1-2 minuter med kryddorna. Häll på krossade tomater, buljong och ha i de svarta bönorna. Tillsätt lagerbladet och låt allting koka till butternuten är mjuk, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer chipotle om det behövs. Hacka koriander och tärna avocadon. Servera chilin toppad med avocado 0ch koriander. Smaklig spis!

 

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes