Fiskelycka!

Jag har väldigt länge gått och haft en oerhörd respekt inför att laga fisk, det kändes så svårt, hur skulle man hantera fisken och vad skulle man laga av den? Men sedan bestämde jag mig för att helt sonika ta fisken i fenan och börja laga mer fisk. Och så en dag kom uppenbarelsen (epiphany, är det inte förresten ett helt underbart engelskt ord?); fisk var ju busenkelt att laga! Hela grejen med fisk är att inte krångla till det, fisk är som godast när det smakar….. fisk!

Jag brukar relativt ofta därför bjuda på fisk när vi har middagar, de flesta brukar tycka om fisk, men tycker att de äter det för sällan. Dessutom är fisk snabblagat och smidig bjudmat, att i alla fall våra ungar diggar fisk är också en fördel.

Fisken med pinjenötter och vitlök är så enkel att man nästan skäms när folk frågar hur man gjort, det är nästan så att det inte kan klassas som matlagning, men attans god är den i alla fall.  Jag hoppar gärna över potatisen, och äter en ljummen sallad istället.

Kolja med vitlök och pinjenötter

Kolja med vitlök och pinjenötter

4 portioner

  • 600-800 gr kolja, sej eller annan miljömässigt hållbar vit fisk
  • 3 msk smör
  • saften från en halv citron
  • salt+ peppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl pinjenötter

Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra den. Smält smöret, pressa eller hacka vitlöken och lägg den i smöret och pressa ner citronsaften i smöret. Häll smöret överfisken, strö över persilja och pinjenötter. Stek i ugn 225 grader i ca 15-20 minuter. Passa så att pinjenötterna inte blir för mörka. Servera med kokt potatis eller varför inte salladen här nedan.

Ljummen sallad

Tanken är att salladen ska innehålla bladgrönt i olika former. Jag brukar ta till exempel spenat, mangold, haricot vert, savoykål, ruccola, mangoldskott, brysselkål och grönkål. Ta det du har hemma helt enkelt. Ansa och skär eventuellt grönsakerna i lagom bitar, fräs dem snabbt i olivolja och en krossad klyfta vitlök. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. Servera varm eller ljummen.

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes