Frikadeller i tomatsås med ricotta

Till melodifestivalsfinalen hade vi besök av vänner samt deras ungar. Eftersom melodifestivalen börjar så tidigt var det tvunget att bli något enkelt, snabblagat och som tillfredställde både yngre och äldre, så valet föll på en snofsigare variant av makaroner och köttbullar, nämligen frikadeller i tomatsås. Eftersom vi var ett helt gäng är receptet anpassat efter det, halvera eller passa på att laga massvis av frikadeller att frysa in för framtida behov, för det här är seriös comfort food.

Frikadeller

8 portioner

  • 1200 gr nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vetegrodd
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • salt och peppar

Tomatsås

  • en halv färsk vitlök
  • 6 tomater
  • 2 burkar tomater av fin kvalité tex Mutti
  • olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • en skvätt vinäger (uppskattningsvis 1-2 msk)
  • 1 burk ricotta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar

Till servering

  • ett par rejäla nävar riven parmesan

Blötlägg vetegroddarna en stund i mjölken. Riv eller hacka löken fint. Blanda i färsen med mjölk- och vetegroddsblandningen och löken. Tillsätt ägg och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten stå en stund medan du förbereder tomatsåsen. Hacka vitlöken och låt den sedan svettas i en traktörpanna i rejält med olivolja. Tillsätt oreganon och låt den fräsa med en stund. Hacka de färska tomaterna och tillsätt dem och burktomaterna. Tillsätt ricottan och buljongtärningen. Låt såsen koka upp. Trilla generösa frikadeller, ca 5 cm i diameter och lägg ner dem i tomatsåsen. Låt sjuda på låg värme i ca 1 timme. Servera med spaghetti, bucatini, pappardelle eller någon annan bandpasta och generöst med parmesanost.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes