Fröpanerad sej med potatis- och palsternacksmos

Fiskpinnar brukar vara en favorit hos barnen. Att göra egna fiskpinnar är vare sig svårt eller tidskrävande och så mycket godare och nyttigare än köpeversionen. Detta recept går hem både hos barn och vuxna och är en lite upphottad version av de klassiska fiskpinnarna. Hos oss äter vi inte torsk numera utan istället använder vi sej. Jag tycker faktiskt sejen är godare än torsk även om den inte är lika vacker i köttet som torsken. Dessutom gör du en insats för att bevara torsken genom att välja sej.

IMG_6228

Fröpanerad sej med parmesan och citron

4 port

  • 1 paket fryst sej
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,25 dl psylliumfrö
  • 0,25 dl riven parmesan eller pecorino
  • 0,5 tsk salt
  • 1 liten klyfta vitlök
  • peppar
  • 1 msk hackad persilja (den frysta går bra)
  • rivet skal av en halv citron

Tina fisken så pass att den går att skära i skivor, men inte helt igenomtinad, det blir lättare att hålla formen på pinnarna så. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa ihop den lite. Salta fisken lätt. Blanda ströbröd, frön, ost, persilja, salt och citronskal i en annan djup tallrik. Pressa i vitlöksklyftan och smaka av med peppar. Vänd fiskbitarna först i ägget och sedan i paneringen, lägg på en tallrik, låt gärna stå en liten stund så att paneringen sätter sig. Stek på medelvärme i stekpanna tills fisken är genomstekt och pinnarna fått fin färg.

Potatis och palsternacksmos

  • 6-7 medelstora potatisar
  • 1 stor eller 2-3 små palsternackor
  • 1 liten bit rotselleri (så att den blir ca 1 dl tärnad)
  • Salt, peppar
  • pressad citron
  • smör

Skala potatis, palsternacka och rotselleri, skär i små tärningar. Koka mjukt i lättsaltat vatten. Häll av nästan allt vatten, men spar 1-2 dl beroende på potatisen. Mosa med potatisstöt eller vanlig visp med en klick smör och kokvattnet så at du får den konsistens på moset du vill ha. Smaka av med salt, peppar och citron. Servera med fiskpinnarna och en klyfta citron.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes