Julbordets höjdare i år var de fyllda champinjonerna vi gjorde. De var första gången vi testade dem och de var faktiskt precis lika goda som jag misstänkte. Och jag tror dessa passar perfekt som en förrätt eller som vickning på nyårsafton! Champinjonerna går bra att förbereda och sköter sig sedan själv i torkugnen (eller i vanlig ugn). Du kan också använda portabellasvampar och servera dessa som huvudrätt.
Det krävs en hel del pinjenötter och jag fuskade lite och ersatte en del med cashewnötter med gott resultat. Jag gissar att macademianötter också fungerar bra.
Jag fick en hel del pinjenötsost och pesto över, som med fördel kan användas till en raw pasta.
Fyllda champinjoner med pinjenötsost och pesto
Champinjoner
- 16-20 medelstora champinjoner
- 2 msk olivolja
- 2 msk tamari
- 2 msk pressad citron
- 0,25 tsk salt
Pinjenötsost
- 2,2 dl pinjenötter (blötlagda ett par timmar)
- ca 0,5 dl vatten
- 1-2 msk pressad citron
- 1 msk näringsjäst
- salt
Pesto
- drygt 1 dl basilika
- drygt 1 dl spenat
- ca 0,5 dl olivolja
- drygt 1 dl valnötter (blötlagda)
- 1 klyfta vitlök
- 1-2 msk pressad citron
- salt och svartpeppar
Ansa svampen och skär bort foten på den. Blanda ihop och låt svampen marinera ca 15 minuter. Använder du portabella låt dem marinera längre (1-2 timmar). Mixa ingredienserna till pinjenötsosten, smaka av med salt. Mixa ingredienserna till peston och smaka av med salt och peppar. Lägg en klick av osten i varje champinjon, och toppa med en klick pesto. Torka i torkugn (42 grader) 2-3 timmar. Servera direkt.