Grönkålspaj med valnötter

Grönkål är en otroligt underskattad grönsak och förknippas oftast med julen. Grönkålen är fullpackad med nyttigheter, bland annat är den kaliumrik och innehåller dessutom järn, c-vitamin och lutein, som är ett ämne som skyddar mot grå starr. Det sägs att grönkål renar blodet. Ursprungsreceptet till denna paj hittade jag på Arlas hemsida, jag har gjort några ändringar i recepet. Pajen är vanligt förekommande hos oss under vinterhalvåret då färsk grönkål finns att få tag i och den är en favorit. Nötterna, kålen och osten i kombination är en ren njutning.

IMG_6202

Smalare pajdeg
Det finns flera sätt att göra en pajdeg nyttigare än den konventionella. Här är mitt standardrecept som funkar att göra till alla typer av matpajer. Jag använder gärna en kombination av smör och rapsolja, det ger en bra sammansättning av omega-fetter. Sojamjölet ger ett proteintillskott, och grahamsmjölet fibrer.

pajdeg

  • 1 dl sojamjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl siktad dinkel
  • 50 gr smör
  • 2 msk kallpressad rasolja
  • ca 2 msk kesella, gräddfil eller keso

Blanda mjölsorterna, smöret i små kuber och oljan i en matberedare. Kör tills smöret finfördelats i mjölet. Tillsätt kesella/keso/gräddfil lite i taget tills degen håller ihop. Tryck ut degen i pajform och låt vila i kyl minst en timme. Nagga degen och förgrädda ca 10 minuter i 200 grader

Fyllning

  • 250 gr färsk grönkål
  • 2-3 röda lökar (men gula går också bra!)
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • ca 2 dl riven cheddarost (eller annan smakrik ost)
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Förväll grönkålen, låt den rinna av väl. Skiva löken. Lägg kål och lök i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk, ha i salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över nötter och ost. Grädda i 200 grader ca 30-40 minuter tills äggstanningen stannat. Servera med en sallad som ensamrätt eller som ett grönt inslag på tex julbordet.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes