Jag försöker alltid se till att boosta immunförsvaret lite extra i förkylningstider. När vi går mot kallare temperaturer ökar också min längtan efter värmande mat och dryck. Guldmjölk har trendat på sociala medier under en period, en dryck gjord på gurkmeja och valfri mjölk. Den kommer ursprungligen på det Aurvediska köket. Min variant här förutom gurkmeja också svartpeppar som förbättrar upptaget av det aktiva ämnena i gurkmeja och förutom det har jag också använt ingefära, kanel och kardemumma. Jag har också lagt till svart te, så att det hela blir som en blandning av guldmjölk och chai. Värmande och gott, särskilt till kvällen.
Guldmjölks-chai
1 portion
- 3 dl valfri nötmjölk
- 0,5 tsk riven ingefära
- 1 tsk riven färsk gurkmeja
- Några varv med pepparkvarnen (svartpeppar)
- 1 kanelstång
- 0,5 tsk hela kardemummakärnor
- 1 påse svart te (utan smak)
- Kokossocker att söta med
Häll mjölken i en kastrull och ha i alla andra ingredienser förutom kokossockret. Värm upp och låt sjuda 5-10 minuter. Sila av kryddorna och häll i en mugg, Söta med kokossocker. Njut!