Hos oss äts helstekt kalkon alltid till första advent i goda vänners lag. Jag gillar att skapa egna traditioner och det är roligt att bjuda på något annat än det traditionella glöggminglet. Kalkonen börjar hitta till flera svenska hem och är vanligt förekommande i julhelgerna. En kalkonmiddag kräver sin man, den är överdådig och ger garanterat paltkoma. Jag brukar aldrig fylla kalkonen annat än med örter, lök, citron och morot. Istället gör jag små stuffingbollar vid sidan om. Detta recept har jag ursprungligen snott från Ingelsta kalkon där jag ibland arbetar extra. Själva receptet har jag sedan länge tappar bort, nuförtiden gör jag smeten på känn. Ingredienserna kan te sig konstiga ihop, men resultatet blir krispiga, jordnötssmakande och väldigt mäktiga små bollar. Ingen har ännu inte gillat dessa när jag bjudit på dem, men en varning, det är rätt kaloririka och man klarar inte mer en ett par stycken.
Jordnötsstuffing med ägg
- en halv limpa italienskt lantbröd ca 250 gr, eller annat vitt surdegsbröd
- 2 kokta ägg
- 50 gr smör
- 1 liten hackad gul lök
- 2-3 msk hackad persilja
- 3-4 msk jordnötssmör
- salt+peppar
Riv brödets inkråm med händerna i en bunke. Smält smöret i en stekpanna och stek löken på svag värme tills den blir mjuk. Häll lök- och smörblandningen i bunken och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda ihop till en smet som knappt hållet ihop. Forma sedan köttbullsstora bollar och lägg dem på plåt eller ugnssäker form. Grädda ca 20 minuter i 175 grader tills bollarna får fin färg. Servera med helstekt kalkon.