Kelpnudlar är en ny och mycket uppskattad upptäckt här hemma. Jag läste om nudlarna på en av mina favoritbloggar Choosing Raw och hade också hittat en del recept i kokböcker jag har. Kelpnudlar är fortfarande relativt svåra att hitta i butik. Jag har bara sett dem på Urban Deli och Goodstore, men de går att beställa på ett flertal ställen på nätet, till exempel på Rawfoodshopen . Nudlarna är gjorda på kelpalger som på något magiskt sätt mals ner och förvandlas till nudlar. De ser ut som glasnudlar och smaken är väldigt neutral vilket gör dem tacksamma att marinera i härliga dressingar av olika slag. Nudlarna har ett väldigt lågt kaloriinnehåll, imponerande 6 kcal/100 g och lite kolhydrater för dem som är LCHF-anhängare.
Hittills har vi ätit kelpnudlarna i en sallad med en dressing gjord på mandelsmör. Ett toppenrecept, så gott att vi inte brytt oss om att testa något annat med nudlarna! Ingredienserna i salladen kan du variera efter tillgång och lust, se grönsakerna i receptet som ett förslag. Salladen på bilden innehåller gröna bönor och vi har också haft edamamebönor i vid något tillfälle. Vill du ha en proteinkälla till så kan jag tipsa om stekt marinerad tempeh. Receptet kommer från Brendan Braziers kokbok Thrive Food. Jag har omvandlat måtten till svenska, men i övrigt är receptet på dressingen i original. Hos oss har en laddning dressing räckt till 2 omgångar sallad. Halvera receptet eller spara hälften i burk med tätslutande lock i kylen, den håller sig utmärkt!
Kelpnudelsallad med mandeldressing
2-3 portioner
- 1 påse kelpnudlar
- 1 paprika
- 1-2 morötter
- 0,5 gurka
- 2 tomater
- 1 avocado
- 2 vårlökar
- romansallad/babyspenat/rosésallad (välj efter tycke och smak!)
- Färsk koriander (vi använder persilja då ingen gillar koriander)
- Färsk chili efter tycke och smak (kan uteslutas)
Mandeldressing
- 1 dl mandelsmör
- 0,5 dl tamari (ljus soja fungerar också)
- 0,5 dl olivolja
- 0,25 dl vatten
- 0,25 dl pressad citron
- 0,5 dl agave
- 1 tsk vatten
- knivsudd malen chipotlechili (ancho går också bra, men ta lite mer, den är mildare)
- 1,5 matsked chiliflakes (jag har uteslutit detta och istället tagit färsk hackad chili i salladen)
Lägg kelpnudlarna i blöt i kallt vatten medan du förbereder dressingen och grönsakerna. Vill du ha nudlarna lite mjukare kan du använda varmt vatten.
Skär lök , gurka, avocado, paprika och tomater i bitar, hacka salladen. Skala moroten och fortsätt sedan att hyvla den i tunna strimlor med skalkniven. Hacka koriander/persilja och chili. Lägg grönsakerna i en salladsskål. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen, smaka av och justera balansen mellan sött, salt och syrligt om det behövs.
Häll av vattnet på kelpnudlarna och låt dem rinna av ordentligt. Jag brukar klippa nudlarna i mindre bitar då de är långa. Blanda nudlarna med grönsakerna och skeda över hälften av dressingen. Blanda ordentligt.