Korv med mos kan vara mycket. Det kan vara allt mellan trist pulvermos och en kokt på korvmojen och en stekt salciccia med bondbönspuré. Jag är inte särskilt förtjust i korv, eller åtminstone i fulkorv som den kallas här hemma. Billiga korv i olika former innehållande bindväv och andra läskigheter. Under en lång period åt jag inte korv alls, men nuförtiden äter jag falukorv från vår bonde i Dalarna och så salciccia som jag fullkomligt älskar. Salciccia är korvarnas korv, i alla fall för mig. Köttig, smakrik, knubbig och helt enkelt förtjusande. Bondbönor är en annan kärlek, när de finns att få färska i skördetider passar jag på att njuta av dem så mycket det går. De torkade är inte så pjåkiga heller. Den lite nötiga smaken passar bra med syran från fetaosten och limen och purén fungerar både som ensamrätt med en matig grönsallad eller till älsklingssalciccian, gärna den chilistarka.
Bondbönspuré med fetaost och spenat
- 350 gr torkade skalade bondbönor
- vatten
- 2-3msk tomatpure
- 2-3 lagerblad
- salt
- 1 hackad gul lök
- 1-2 klyftor vitlök, gärna färsk
- ett tråg babyspenat (70gr)
- generöst med olivolja
- 100 gr fetaost
- 1 pressad lime
- salt+nymalen svartpeppar
Blötlägg bönorna över natten. Koka dem sedan mjuka i vatten, tomatpuren, lagerbladen och salt. Bönorna kommer att koka sönder, men det gör inget. Häll av vattnet. Fräs lök och vitlök i generöst med olivolja, häll i bönmoset och låt det hela puttra ett par minuter. Tag av purén från värmen och tillsätt limesaften, babyspenaten och smula ner fetaosten. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera som ensamrätt eller till salciccia, gärna en het variant.