Jag är inte mycket för att baka fikabröd egentligen. Till födelsedagar och till jul kan jag få mina ryck och baka något mer avancerat, men för det mesta vill jag att det ska vara så enkelt som möjigt. Den här kakan med kesella blir är någonstans mittimellan kaka och ostkaka. Maken älskar den och när det är säsong för rabarber och äpplen äts den väldigt ofta hos oss. Den innehåller väldigt lite mjöl och relativt lite socker också vilket gör den till en suverän äta-ofta-kaka.
Kesellakaka
- 3 ägg
- 1,5 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 burk kesella
- 1 tsk vaniljsocker eller några droppar bittermandelolja
- några stjälkar rabarber eller ett par klyftade äpplen
Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mjöl, vaniljsocker alt bittermandelolja och bakpulver samt kesellan. Smörj och bröa en pajform. Häll smeten i formen. Skala och skiva rabarbern eller klyfta äpplena, och lägg dessa på kakan. Grädda i 175 grader ca 25 minuter. Servera ljummen och gärna med vaniljsås.
Förra veckan plockade jag röda vinbär och passade då på att baka en gammal favorit. Jag bakade halva satsen och gräddade kakan i en vanlig rund form istället med gott resultat. Hallonen byttes ut mot röda vinbär och de syrliga bären passade nästan bättre än hallonen till kakan. Den här blir alltid en favorit hos gästerna.