Så här i skolavslutningstider kan det vara bra att ha ett par lättbakade recept på lut. Här kommer 3 olika kakor, 2 mjuka långpannekakor och ett recept på småkakor. Gemensamt för alla 3 är att de är extrem lättbakade, samtliga 3 är bara att röra ihop, inget vispande, inget knådande. Långpannekakorna ger mellan 20-35 bitar beroende på hur stora rutor du skär.
Längst bak rabarberrutor med havre- och kardemummasmul, i mitten sega rutor med hallon, längst fram snitt med smak av lavendel.
Detta recept kommer från ett gammalt nummer av Allt om mat från 2004 och är en riktig favorit. Den blir alltid mycket väl mottagen av de som smakar.
Sega rutor med hallon
- 200 gr smält smör
- 6 dl socker
- 6 dl vetemjöl
- 4 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 paket frysta hallon (225gr)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en 2 liters kastrull, blanda ner socker, vetemjöl, vaniljsocker och ägg. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över bären. Grädda ca 30 min. Dra över bakplåtspappret med kakan på och vänd över långpannan som lock. Låt svalna och skär i rutor.
Nästa kaka är en mix av 2 olika recept. Själva kakan är hämtat från senaste Arlahäftet, och jag har bara dubblat receptet för att anpassa den till långpannebak. I originalversionen har kakan rabarber och cashewnötter på, men jag ville skapa en nötfri version eftersom nötallergier är vanliga. Kardemummasmulet är hämtat från ett muffinsrecept på Dagens muffin.
Rabarberrutor med havre- och kardemummasmul
- 3 dl smält smör (300 gr) alt. Smör och Rapsolja
- 4 dl strösocker
- 6 ägg
- 2 dl gräddfil
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
fyllning
- 400 gr rabarber
- 2 tsk potatismjöl
havre- och kardemummasmul
- 1 dl (100gr) smält smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl socker
- 2 dl havregryn
- 1,5-2 tsk stött kardemumma
Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Rör ihop ingredienserna till kakan och häll smeten i lånpannan. Skala och skiva rabarbern, blande i potatismjölet. Strö rabarbern över kakan. Blanda ihop ingredienserna till smulet och strössla över kakan. Grädda 25-30 minuter, låt svalna och skär i rutor.
Mitt sista snabba recept kommer också från Arlas senaste häfte. Jag är riktigt kass på att baka småkakor, men dessa går inte att misslyckas med. Återigen är receptet dubblat så att det ska bli mycket av det goda!
Snittar med smak av lavendel
ca 40 st
- 4 tsk torkad lavendel (hittas enklast på hälsokost) eller färsk om du har
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 dl smält smör eller smör och rapsolja
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka hälften av blommorna. Blanda alla torra ingredienserna samt lavendeln i en bunke. Häll i sirap och smör och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 6 delar och rulla ut till ca 20 cm långalängder. Lägg på plåt med pakplåtspapper (3 per plåt) och platta till något. Strö över resten av blommorna. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter (när jag bakade dem tog det dock längre tid, runt 15-17 minuter). Skär i sneda snittar medan de är varma, låt kallna.
Lavendeln kan bytas ut mot rosmarin eller hackad färsk mynta.