Ljummen sallad på sparris och vårlök

ljummen sallad med sparris och vårlök

I lördags åt vi grillade spett med lax, lubb och havskatt. Jag älskar fisk, men tycker att det är svårt att få tag på bra sådan. Sedan en tid tillbaka har vi dock Lundius (eller heter de Lindius?) fisk som huserar inne på Coop i Häggvik vars sortiment på fiskär riktigt hyfsat. De har också  en hel del som är Kravmärkt. Lubben var en ny bekantskap för mig och den kommer jag definitivt äta igen, köttig fast vit fisk, och faktiskt godare än havskatten, som jag tycker känns lite mjölig. 

fiskspett

I fredags kom det fin sparris från Gotland och en påse väldigt späd och fin vårlök från Årstiderna. De blev ett självklart tillbehör till fiskspetten. Jag har en megapåse nigellafrön i skåpet som sällan kommer till användning. De kallas också kalonjifrön och hittas enklast i en asiatisk eller indisk mataffär ochkänns kanske mest igen från att ge piff åt naanbröd. Nigellafröna är pigga i smaken och drar enligt mig lite åt ingefärahållet fast utan ingefärans sting.  Fröna fick bli sällskap åt vårlöken och sparrisen i den här somrilga salladen.

Ljummen sallad på sparris och vårlök

2 portioner

  • 250 gr sparris
  • 100 gr väldigt späd vårlök
  • olivolja
  • 2-3 tsk nigellafrön
  • rivet skal från en halv citron
  • flingsalt+ nymalen svartpeppar

Ansa sparrisen och koka den al dente. Jag gillar att ånga sparris så har du en ånginsats använd den istället. Ansa vårlöken. Hetta upp olivolja i stekpannan och låt vårlöken steka under ett par minuter, den ska precis bara slaka ner. Tillsätt nigellafröna den sista minuten. Blanda vårlök och sparris på ett fat, riv över citronskalet och smaka av med flingsalt och svartpeppar.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes