Nässelsoppa med gröna linser

I helgen var kom jag äntligen iväg på en nässelplockartur. Jag har hört att de spädaste nässlorna inte bränns, men fegade ut och tog med mig handskar. Antagligen var det bra för väl hemma när nässlorna skulle rensas så lyckades jag bränna mig på den spädaste nässla. Så att de inte bränns tror jag inte på! Jag hämtade inspiration hos Matälskarens blogg, men kände att jag ville tillföra lite extra mättnad genom gröna linser och potatis i soppan.

IMG_6401

Nässelsoppa med gröna linser
4 port

 • 2 dl förvällda nässlor (ca 1 liter färska)
  3 chalottenlökar
  2 medelstora potatisar
  1 dl gröna linser
  2 klyftor vitlök
  1 tsk fänkålsfrön
  10 dl grönsaksbuljong
  en halv burk creme fraiche
  smör
  salt+peppar

till servering

 • ägghalvor
 • creme fraiche alternativt riven parmesanost

Hacka chalottenlöken och fräs den mjuk i smör. Skala potatisen och tärna den. Tillsätt potatis, linser, nässlor, fänkålsfrö och vitlöksklyftor (de ska vara hela!) och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt sedan buljongen och låt koka tills linserna är mjuka. Mixa sedan soppan slät, fiska upp vitlöksklyftorna först, klicka i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera med ägghalvor och en klick creme fraiche eller lite riven parmesanost.

, ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes