Pizza med butternutsquash, vitlökskräm och ruccola

Det verkar som min kärleksaffär med butternutsquashen fortsätter och utvecklas.I lördags fyllde min son 12 år och vi hade släktkalas med lunch och efterföljande fika. Lunchen bestod av en buffé där pizzan med butternutsquash var en del av den, och det var bara inte en del, för mig var det piece de resistancen på hela buffébordet. Pizzan kräver en del förberedelse, men i  princip allt kan göras i förväg för att sedan vid serveringstillfället bara grädda pizzan. Gör man som jag och fuskar med färdig pizzadeg blir det ändå enklare och snabbare att sno ihop den. Vill man hålla nere på det vita mjölet kan jag föreställa mig att det går att göra en gratäng/terrin av bara squashen, vitlökskrämen och osten och servera den med ruccolasallad. Det är definitivt en receptidé jag kommer att testa i en nära framtid.

Pizzan passar både som ensamrätt, som en del av en buffé och som drinktilltugg. Testa den, den är helt klart värd att lagas! När vitlöken steks/bräseras på relativt låg temperatur och länge blir den underbart mild och söt i smaken och den förhöjer smaken på den söta squashen. Ruccolan och osten bryter av fint med sälta och beska.

Photo 2013-07-20 13 27 23

Pizza med butternutsquash, vitlökskräm och ruccola

Deg

  • Färdig pizzadeg alternativt din bästa pizzadeg (jag köpte en xxl-deg som räckte till 2 plåtar)

Vitlökskräm

  • 2 hela vitlökar
  • 1 dl olivolja

Fyllning

  • 1 liten butternutsquash
  • paprikapulver, gärna rökt
  • salt
  • 1 mozzarella
  • ca 2 dl riven parmesan eller pecorino
  • 1 påse ruccola

Börja med att göra vitlökskrämen. Skala vitlöksklyftorna och stek dem på medelvärme ca 20 minuter i olivoljan tills klyftorna blir gyllene och mjuka. Mixa oljan och klyftorna till en kräm. Skala squashen och ta ur kärnorna. Klyv squashen på längden och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna på en plåt och pudra över paprikapulver och salt. Stek i ugn, 200 grader, tills skivorna är mjuka och har fått lite färg.

Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Kavla ut pizzadegen och lägg den på en plåt. Bred vitlökskrämen på botten. Skiva mozzarellan och fördela den på pizzan, strö över parmesanosten. Fördela squashskivorna över pizzan och grädda ca 10-15 minuter tills osten smält och pizzan fått fin färg. Skär i bitar och toppa med ruccola.

Photo 2013-07-20 13 27 51

 

 

 

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes