Ricotta Salata

Mitt lokala ICA har börjat ta in ricotta salata, vilket gör mig väldigt lycklig. Ricotta salata är en saltad ricotta som skiljer sig rätt markant från den färska mjuka ricottan. Den är hård och relativt torr, påminner lite grann om fetaosten, men är både mindre salt, mer gräddig i smaken och torrare i konsistensen. Ricotta salatan är typisk för Sicilien. Traditionellt görs den på getmjölk, men det är rätt vanligt förekommande att de varianter som säljs här är gjorda på komjölk.

IMG_1128

Trots att jag älskar Italien och spenderat de flesta av mina utomlandsresor på Sicilien och Sardinien har jag lyckats med konststycket att missa ricotta salatan vid mina besök där, förutom som en av huvudingredienserna i Pasta Norma. Pasta Normapasta är en typisk siciliensk pastarätt bestående av aubergine, tomatsås, basilika och ricotta salata.

Jag gjorde en reguljär grekisk sallad, men använde ricotta salatan istället. Och jag är frälst och kär, ricotta salatan har en speciell smak, det smakar helt enkelt Italien, bättre kan jag inte beskriva det. Antagligen är det betesmarkerna som ger den där unika smaken, och tyvärr, det går inte beskriva, har du varit i Italien och ätit kött och ost där så vet du antagligen vad jag pratar om.

Jag har halva osten kvar och ska försöka mig på att göra grillade fyllda turkista sivripaprikor i dagarna. Återkommer med hur det blev! Jag hittade också bra tips på nätet på användningsområden för ricotta salatan.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes