Så här vintertid får jag en hel del rödbetor från Årstiderna i mina lådor. Och trots att jag verkligen försökt har jag ännu inte lyckats få igång smaklökarna för rödbetor. Med maken är det ännu värre, han har en stark antipati och anser att rödbeta smakar jord.
Då jag hatar att slänga mat och har inte direkt några rödbetsälskare i min omedelbara närhet att skänka betorna till har jag fått hitta användningsområden för dem. Bröd har blivit en av dem. Här är ett recept på ett härligt saftigt bröd fullspäckad med rödbetor.
Dag 1 kväll
- 50 gr surdegsgrund
- 60 gr grovt rågmjöl (helst ekologiskt)
- 120 gr vatten
Blanda ingredienserna i en skål, täck med gladpack och låt stå över natten eller tills surdegen kommit igång ordentligt och är bubblig.
Dag 2 morgon eller kväll beroende på hur lång tid surdegen behöver för att komma igång
- 2,5 dl yogurt
- 3,5 dl vatten
- 2 msk salt
- 2 dl skrädmjöl
- 3 dl rågmjöl
- 1 dl sojamjöl
- 10 dl siktad dinkelmjöl
- 2,5 dl fint rivna rödbetor (plasthandskar på!)
Blanda alla ingredienserna med surdegsgrunden i en hushålssassistent och kör på låg växel ca 10 minuter. Olja en stor plastlåda med lock och stjälp över degen i den, sätt på locket. Låt jäsa på ett varmt ställe, minst 3-4 timmar, gärna mer. Mina degar får ofta stå över natten eller dagen, dvs bortåt 8 timmar. Om du är osäker när brödet är färdigjäst kika in på Pain de Martin, där finns det mesta du behöver veta om brödbak.
Stjälp upp degen, men arbeta den inte utan forma snabbt 2 limpor och jäs dessa på plåt under bakduk ytterligare ca 1 timme, kanske mer.
Värm ugnen till 250 grader och ställ in en ugnssäker form i botten på ugnen. Ställ in bröden och häll på ett glas vatten i den ugnssäkra formen, alternativt lägg i ett gäng med isbitar. Grädda i 5 minuter och sänk sedan vämen till 180-200 grader. Efter 10 minuter öppna luckan och vädra ut ångan. Grädda ca 30-40 minuter, beroende på ugn. Tills brödet låter ihåligt när du knackar på den.
Låt svalna på galler innan du skär upp brödet.