En av mina absoluta favoritbloggar är Choosing raw, recepten är inspirerande och dessutom skriver hon också om sin egna resa med att besegra ätstörningar. Jag beundrar både hennes öppenhet och hennes recept.
I helgen provade jag ett av hennes recept med gott resultat. Sedan vi slutade äta kött har vi upptäckt att portabellasvamp är den absolut bästa köttersättaren. Portabellans jordiga smak och köttiga konsistens gör att det känns som om man äter en bit kött. I denna burgare marineras svampen först för att ge extra smak. Vi serverade dessa lite oheligt i pitabröd med blandad sallad, tomater, lök, veganaise, ketchup och senap. Men jag tror att de också skulle kunna fungera med hederliga lingon och mos (och ja det går att göra raw mos om du inte vill ha riktigt potatismos.)
Rökiga svampburgare
8-9 burgare
- 3-5 portabellasvampar beroende på storlek
- 2 msk tamari
- 1,5 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk liquid smoke
- 2 dl punpafrö
- 1 dl tärnad morot eller skrufts från när du gjort juice
- 1 dl tärnad selleri eller skrufs från när du gjort juice
- 1 tsk timjan
- salt och peppar
Skär svampen i små tärningar. Marinera svampen i tamari, liquid smoke och äppelcidervinäger i minst 2 timmar. Jag lät mina marinera knappt 2 timmar och jag tror svampen gått hade kunnat marinera över natten.
Kör pumpafröna till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt svampen och spara marinaden. Kör en stund till i matberedaren, konsistensen ska vara en relativt slät smet. Tillsätt moroten och sellerin, mixa lite till. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Forma till burgare och lätt på teflexduk. Torka i torkugn 42 grader ca 2 timmar, vänd på burgarna och torka ytterliga 4 timmar. Burgarna ska torka på ytan, men vara mjuka inuti.