Smulpaj till David

Jag har vänners vars barn inte tål mjölk eller gluten och senast de var på besök gjorde jag denna smulpaj. Jag älskar smulpaj, det funkar alltid och är lätt att allergianpassa och variera. Jag anger här flera variationsmöjligheter till smulorna. Välj det som verkar godast! Det glutenfria alternativet är gjord på skrädmjöl, de flesta glutenallergiker brukar tåla havre, men fråga för säkerhets skull. Jag byter ofta ut en del av smör/mjölkfritt margarin mot kallpressad rapsolja för att få en bra fettsammansättning.IMG_7444Smulpaj till David

  • frukt och bär, tex äpplen, rabarber, nektariner, hallon, jordgubbar, plommon, blåbär etc.
  • ev en msk potatismjöl
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk råsocker (går bra att skippa lönnsirapen och ersätta med råsocker)
  • 100 gr mjölkfritt margarin, alt 100 gr smör, alt 50 gr smör+50 gr rapsolja
  • 1 dl skrädmjöl (alt vetemjöl eller dinkelmjöl)
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,25 dl sojamjöl
  • 0,25 dl linfrökross (alt hackade nötter, solrosfrö, hampafrö eller pumpafrö)
  • 0,25 dl vetegroddar (hoppa över vid glutenallergi, ersätt med mer mjöl, havregryn, nötter eller linfrökross)
  • några droppar bittermandelolja
  • 1 msk fruktsocker (eller vanligt socker)

Skiva alternativt tärna frukten/bären, lägg i en ungssäker form, ringla över lönnsirapen och strö över sockret. Vänd ner potatismjölet om du använder mycket bär eller rabarber så det inte blir så blött. Smält smör/margarin. Blanda med resterande ingredienser. Du kan behöva justera mängden mjöl och havregryn, lite beroende på hur pass mycket vätska de suger upp. Degen ska falla sönder i smulor. Strö smulorna över frukten och grädda ca 20-30 minuter i 175 grader tills frutken är mjuk och smulorna fått fin färg. Servera med vaniljsås, vaniljkesella, grädde eller glass. För de laktosintoleranta finns Otalys vaniljsås som är jättegod.

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes