Såhär sen höst när mörkret börjar göra sig mer än påmind brukar jag vilja ha rejäl, varm och något fetare mat. Det är väl djuret i mig som säger till att det är dags att börja lägga på sig fett inför vintern! De här biffarna kom till förra helgen när jag hade massor av champinjoner hemma. Jag hade bestämt mig för att göra en gratäng med jordärtskocka och ville ha något rejält till gratängen, så det fick bli biffar.
Jag är inte en fena på vegetariska biffar, men dom här är jag nöjd med. De är inte snabbmat, så se till att ha tid, och gör en rejäl laddning och frys in dem!
Svamp- och linsbiffar
ca 12 st
- 4 dl kokta gröna linser
- 250 gr skogschampinjoner
- 1 gul lök, hackad
- olivolja att steka i
- 1 dl havregryn
- 2 msk chiafrön+3 msk vatten
- 2 msk psylliumfrö
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1-2 msk tamari
- 1-2 msk maizena
- svartpeppar+salt
- 1 tsk torkad oregano
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk vanligt paprikapulver
Lägg chiafröna i blöt i vattnet. Mixa svampen i matberedare och bryn den sedan med löken i olivolja tills den släppt det mesta av sin vätska. Lägg linserna, svampblandningen, havregrynen, chia och psylliumfrö, vitlöken, tomatpuren, tamarin, maizenan och all kryddor i matberedare och mixa ihop till en smet. Är den väldigt blöt, tillsätt lite med havregryn och maizena. Forma biffar och lägg på plåt på bakplåtspapper. Stek biffarna i ca 200 grader i 20 minuter.