I dagens Svenska dagbladet finns en artikel angående en studie gjord på effekterna av en vegetarisk variant på Atkins, eko-Akins . Artikeln blandar friskt mellan begreppen GI och Atkins vilket för mig är något förvirrande, men kontentan av det hela är att försöktpersonerna gick ner lika mycket i vikt, men fick dessutom bättre kolesterolvärden än med vanlig GI-kost/Atkins. Försökspersonerna upplevde också en bättre mättnadskänsla.
Kött, fisk och skaldjur ersattes med sojaprotein, nötter och gluten och båda dieterna hade samma kaloriinnehåll. Studien publicerades i Archives of international medicine och visar att den vegetariska kosten sänkte det skadliga kolestorolet med 20% och dessutom sänkte blodtrycket. 47 överviktiga deltog i studien som enligt Livsmedelsverket är intressant, men alldeles för kort för att kunna säga något om effekter på lång sikt.
De som känner mig vet att jag personligen sedan länge vetat att det går utmärkt att äta en vegetarisk variant av GI och äntligen kommer det nu i alla fall en studie som visar på att detta är sant. Jag äter vegetariskt större delen av tiden sedan ett par år tillbaka och tillämpar GI för det mesta. Mitt mående kan inte ens jämföras med hur jag mådde innan jag lade om kosten. Ur miljöhänsyn och ur djurhållningshänsyn är det också bra att välja bort kött i högre utsträckning, det är min personliga övertygelse, sedan får Marit Paulsen säga vad hon vill!