Ibland lyckas man improvisera ihop magiska saker av sådant som finns i kylen och som behöver ätas upp. I veckan hade jag vit sparris, champinjoner och körsbärstomater hemma som blev basen i en mycket trevlig liten rätt. Sparrisen kokade jag och tomaterna och svampen rostade jag i ugnen. Rätten bands ihop av en valnötssås, kombinationen blev riktit bra. Den här rätten kan serveras som en elegant förrätt eller som en huvudrätt, helt beroende på portionsstorlek.
Vit sparris med valnötssås, rostade körbärstomater och champinjoner
2 portioner (huvudrätt)
- Ett knippe vit sparris
- 250 gr körbärstomater
- 250 gr champinjoner
- 1 msk olivolja
- Salt+peppar
Valnötssås
- 1 dl valnötter
- En halv kruka basilika
- En näve persilja
- 1 liten klyfta vitlök
- 0,5 dl rapsolja
- 1-2 msk pressad citron
- Salt och peppar
- 0,5 dl oatlys havre creme fraiche
Sätt ugnen på 200 gr. Dela champinjonerna i kvartar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med tomaterna. Häll på olivoljan, salta och peppra och vänd runt så att oljan täcker all svamp och tomater. Stek i ugnen ca 15-20 minuter tills tomaterna blir mjuka och svampen får färg. Under tiden kör valnötter, vitlök, basilika och persilja i matberedare till ett fint smul. Blanda ner olivolja och pressad citron. Vänd till sist ner oatlys creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Skala och ansa sparrisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Servera sparrisen med tomaterna, svampen och såsen. Smaklig spis!