Gamla surdegar

Gamla surdegar är i många sammanhang inget positivt, men hemma i min kyl finns en gammal surdeg som slår det mesta. Lusten och tiden att baka med surdeg varierar enormt och min surdeg glöms allt som oftast bort längst bak i kylen. I torsdags kväll hittade jag burken med surdeg som vid det här laget stått omatad i minst ett halvår om inte mer. Jag bestämde mig för att undersöka om det gick att få liv i den och matade den och lät den stå i rumstemperatur. Maken ställde av misstag in den i kylen på fredagsmorgonen, men jag tog resolut ut den igen och den fick sedan stå till lördag morgon då den såg ut så här:

Sveriges bästa matbrödssajt Pain de Martin har bra, pedagogiska inlägg som visar hur du kan komma igång med surdegsbak. Nuförtiden mäter jag inte så noga när jag matar degen, jag har lärt mig ungefär hur mycket vätska och mjöl som är lagom och i ärlighetens namn är det inte så noga med proportionerna som alla bakexperter hävdar. Jag improviserar för det mesta när jag bakar, den här gången provade jag  Finax nya Manitoba Cream mjöl. Och dra på trissor, min gamla bortglömda surdeg fungerade lika bra som alltid.  Det här sättet att baka bröd har jag snott från Anna Bergenström, det passar mig för att bröden inte på något sätt behöver vara perfekta till utseendet och jag vet av erfarenhet att det alltid blir ett härligt segt bröd med stora bubblor och knaprig skorpa.

Enkla bröd med manitoba cream och kikärtsmjöl

ca 40 st

  • 2 dl surdeg (matad och klar att använda)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl, gärna manitoba cream

Blanda alla ingredienser, gärna i hushållsassistent och knåda brödet ca 10 minuter i assistent, lite längre om du knådar för hand. Degen skall vara ganska lös, men hanterbar. Olja in en plastlåda med lock och vält ner degen i den. Sätt på locket och låt jäsa på varm plats i ca 8 timmar. Min deg såg ut såhär:

Jäsning är ingen exakt process, du behöver besiktiga degen med jämna mellanrum för att se hur jäsprocessen förlöper. Degen skall ha rest sig ordenligt och ha en mängd luftbubblor.

Sätt ugnen på 275 grader och vält ut degen på ett rejält mjölat bakbord. Hantera degen försiktig så att du inte trycker ut luften. Mjöla degen även på ovansidan. Skär degen i ett par cm långa remsor och sedan i rustika bitar.  Fös över dem på bakplåt med bakplåtspapper.

Sätt en ugnssäker form i botten av ugnen och häll i ett glas med iskallt vatten, sätt snabbt in plåten . Efter 5-10 minuter sänk värmen till ca 225 grader och vädra ut ången. Grädda ca 15 minuter tills bröden fått sin färg. Låt svalna utan bakduk.

, ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes