Katjas frukt, bär och nötmusli

IMG_6383

Att göra egen musli är enkelt, den blir garanterat godare än den köpta och dessutom mycket billigare. Här är min bästa blandning fullpackad med nyttigheter. De olika flingsorterna kan du blanda av som du vill, ta det som finns hemma helt enkelt.

Amarantpuffarna kan vara svåra att hitta, det är Biofood som har dem och enklast är nog gå in på en hälsokostaffär. Amarant är ört som liknar quinoa, men fröna är mycket mindre. Amaranten är både proteinrik och fullpackad med nyttiga omegafetter. Du kan ersätta amaranten med quinoapuffar eller hoppa över dem helt. Nyponmjölet hittar du också lättast på hälsokosten.

Råsocker och honung gör det goda godare
Min blandning innehåller lite råsocker och honung, det gör det goda godare, men det går lika bra att göra den sockerfri. Trots allt är mängden liten i förhållande till de övriga ingredienserna. Den färdiga mängden är runt 2 liter musli, så jag tycker att man gott kan unna sig den lilla tillsatsen socker. Hittar du inte den malda vaniljstången i butik kan du ersätta en matsked av sockret med vaniljsocker.

En extra pepparkvarn för kardemummafröna
Om du vill slippa omaket med att stöta kardemumman kan du göra som jag. Köpa en extra pepparkvarn för kardemummafröna och grovmala den i kvarnen istället. Jag lägger lite krut på den torkade frukten och unnar mig både torkade blåbär och tranbär, även dessa hittas bäst i hälsokostaffären.

Katjas frukt, bär och nötmusli

ca 2 liter

  • 10 dl blandade flingor (tex havre-, råg-, dinkel-, bovete- och hirsflingor)
  • 1 dl vetegroddar
  • 1dl havrekli (kruska-, vete eller dinkelkli går bra också)
  • 0,5 dl psylliumfrö
  • 1 dl hampafrö
  • 1 dl pumpafrö
  • 2 dl blandade nötter (jag använder mandel, hassel-, och valnötter)
  • 3 msk nyponmjöl
  • 1 msk kanel
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 tsk malen vaniljstång
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk honung
  • 1 dl hett vatten
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • en nypa salt
  • 2-3 dl hackad blandad torkad frukt och bär (jag använder dadlar, aprikoser, blåbär och tranbär)
  • 1 dl amarantpuffar

Blanda flingor, vetegroddar, havrekli, psyllium-, hapma- och pumpafrö och näötterna i en stor bunke. Tillsätt kanelen, kardemumman och vaniljstången samt sockret.

Blanda vatten, olja, honung och salt. Häll över muslin. Använd nu händerna och krama in vatten och oljeblandningen så att hela blandningen blir fuktig. Konsistensen ska bli som smuldeg.

Häll muslin på en bakpappersklädd plåt och rosta i 130 grader ca 50 minuter, tills muslin är torr. Rör runt emellanåt så att inte det översta lagret bränns.

Låt svalna, blanda i den torkade frukten och bären samt amarantpuffarna.

, , , ,

9 Responses to Katjas frukt, bär och nötmusli

  1. Anne 8 maj, 2008 at 11:14 f m #

    Grymt fiffigt att ha en pepparkvarn för kardemumma!

  2. Katja 8 maj, 2008 at 11:24 f m #

    Anne, visst är det? 😀

  3. Ia 8 maj, 2008 at 1:52 e m #

    Den där kvarnidén fastnade jag också för. Har ju t o m en kvarn över just nu!

    Din müsli är väldigt lik den jag brukar göra! Gör alltid själv eftersom det inte finns att köpa utan havre (som vi behöver ha den). Älskar just den vaniljen som smaksättning! Kanske skulle ta och slänga i lite psylliumfrön nästa gång, har det ståendes för att jag tyckte de var på tok för hårda att ha som de är. Brukar ha linfrön i. Nyponmjöl ska jag testa också. Amarant har jag inte provat, men bovetepuffar var det i senaste omgången. 🙂

  4. Miltonia 8 maj, 2008 at 6:09 e m #

    Å, vilken supermüsli! Den ska jag göra i helgen 🙂 Och det där med pepparkvarnen till kardemumman – genialiskt!

  5. Kryddburken 8 maj, 2008 at 7:26 e m #

    Hemmagjord musli går upp mot all gröt i världen, (är också en gröt-människa, framför fil/yoghurt) men hemmagjort är ju så gott! Nyponmjöl var något nytt jag inte provat! Tack för tipset!

  6. Katja 11 maj, 2008 at 6:59 e m #

    Miltonia, hoppas den smakar! Pepprakvarnen känns som hursmorstips hämtat från Allers;) Men jag ko de helt själv, jag lovar;)

    Kryddburken, nyponmjöl är super, jag har använt det mycket i lillplprpans fruktpuréer när hon var mindre.

  7. KarinW 18 maj, 2008 at 8:54 e m #

    Oj vad gott! har bara gjort musli några gånger och det är år sedan men nu fick jag lust att prova!

  8. Katja 18 maj, 2008 at 8:58 e m #

    Karin, vad roligt att jag inspirerat! Hemgjort slår köpemuslin med hästlängder.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Exempelmeny från danslägret - Katjas mat - 8 augusti, 2014

    […] innan vi åkte. Men här kommer den i alla fall! Frukostarna bestod av rawnola och min egna musli, nötmjölk samt hembakt bröd med glutenfritt alternativ. Varje morgon serverade jag också en […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes