Ayur vedisk matlagning

På senare år har jag sneglat en hel del åt Ayur vedisk livsföring. För er som inte hört talas om Ayur veda är det en urgammal indisk livskunskap som bygger på ett holistiskt sätt att se på kropp och själ. Själva namnet Ayur veda betyder konsten att leva väl. Efter att ha haft Ayur veda som ett projekt som mest befunnit sig i mitt huvud, har vi (eller rättare sagt jag) faktiskt börjat så smått att också praktisera Ayur veda.

IMG_6557

Panir
Receptet här nedan är en enkel gryta som innehåller panir, en färskost som används i indisk matlagning och som faktiskt är både rolig och enkel att göra själv. Panirreceptet är hittat i Cecilia Kjerrulfs Ayurvedisk vegetarisk kokbok och likaså grytreceptet som jag ändrade något. Ghii är klarat smör som ofta används i indisk matlagning. Ghii kan man hitta på butiker som säljer ayur vediska produkter. I Stockholm finns Veda Lila där man kan hitta allt inom ayur veda. Purjolöken är nog egentligen no-no inom ayurveda, de använder inte lök, men purjo och curry är så gott ihop så den slank med här. Det här är nyttig comfort food, grytan är len och mjuk i smaken av grädden. Moroten söt och paniren är ganska neutral i smaken.

Panir

  • 1 liter röd mjölk
  • 1,5 dl yogurt eller filmjölk
  • 1 msk citronsaft

Koka upp mjölken, och lyft av kastrullen från värmen. Häll i yogurt och citronsaft under omrörning, lite i taget tills mjölken skär sig. Häll av vasslan. Lägg paniren i ett kaffefilter och låt den rinna av.

Panir och morot i currysås

2 portioner

  • en sats panir, se ovan
  • 150 gr morot (ca 2 st)
  • 1 purjolök
  • 1 msk ghii eller olja
  • 1 tsk curry
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde

Skär moroten i sneda slantar, tärna paniren, skiva purjolöken. Värm oljan försiktigt och fräs curryn däri, lägg i morot, panir och purjolök fräs några minuter. Häll på grönsaksbuljongen och låt koka ca 10 minuter, häll i grädden och koka 10 minuter till. Servera med basmatiris.

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes