Blomkål äts hos oss oftast rå, då min make har lite svårt för kål och då särskilt tillagad kål. Dock hör blomkål till de sorter som går ner något lättare, men den ska då helst vara citronmarinerad och rå. För någon vecka sedan fick vi ett recept med Årstidernas matkasse på en blomkålssoppa som lät så ljuvlig att jag övertalade maken att prova.
Soppan är den perfekta blandningen mellan rå och tillagad blomkål. En vit, krämig och mild soppa med en topping med precis lagom crunch och syra för att ge soppan karaktär, men ändå behålla en finstämdhet.
Blomkålssoppa med mandel och fetatopping
4 portioner
- 1 dl mandel (skållad)
- 1 lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 blomkål
- 1 liter grönsaksbuljong
- en halv citron, saft och skal
- ca 70 gr fetaost
- olivolja
- salt och peppar
- ruccola
Hacka lök och vitlök. Ansa blomkålen, ta undan ca 1/4 av den och repa den i små buketter till toppingen. Fräs resten av blomkålen med lök och vitlök i olivolja, tillsätt 0,75 dl av mandeln och slå på grönsaksbuljongen. Låt koka tills blomkålen är mjuk. Gör under tiden toppingen. Hacka mandel och blanda den med blomkålen och smaka av med citronsaft, skal, salt och peppar. Smula i fetaosten. Mixa soppan slät och smaka av den med salt , peppar och citronsaft. Servera soppan med toppingen och garnera med ruccola.