Häromdagen återupptäckte jag en gammal favorit, ceasarsalladen. Det är en genial rätt och jag tycker att man gott kan vara lite oortodox när man gör den. I vår sallad hittade både sparris och avocado in och vi bytte ut kycklingen mot quornfilé. Kycklingen kan också bytas ut mot lax eller räkor med gott resultat.
Räds inte sardellerna
Jag vet att många är skeptiska mot sardellerna, men var modig och prova! Utan sardellerna får inte dressingen den där karaktäristiska smaken. Och om du istället för att hacka dem mortlar dem så får du en fin massa. Det går utmärkt att mortla dem tillsammans med vitlöken och en liten skvätt olja. I vissa recept finns fransk senap med, men det hittar du inte i mitt av den enkla anledningen att jag lever med en senapshatare! Så gillar du senap, ha i en till ett par teskedar i dressingen samtidigt som du har i vinägern och vitlöken.
Caesarsallad
4 portioner
- 2 huvuden romansallad
- 1 knippe grön sparris
- 2 mogna avocados
- 1-2 rödlökar
- 4 quornfiléer (alt 4 kycklingfileer, 4 portionsbitar lax eller räkor)
Kavringskrutonger med timjan och bacon
- 3 skivor kavring
- 3 skivor gyllene grova eller annat mitt-i-mellan mörkt bröd
- 0,5 paket bacon (köp kravmärkt!)
- ett litet knippe färsk timjan
- 1 vitlöksklyfta
- smör till stekning
caesardressing
- 2 dl rapsolja (jag använder kallpressad)
- 2 äggulor
- 2 msk äppelcidervinäger (men rödvinsvinäger går också bra!)
- 1-2 klyftor pressad vitlök
- 50 gr riven parmesanost (eller prova pecorino!)
- en ask hackade sardeller
- rivet skal från en ekologisk citron
- 3-4 msk mjölk
Börja med krutongerna. Skär brödet i tärningar, repa timjanet från stjälkarna, skär baconet i bitar och krossa vitlöksklyftan. Hetta upp smör i en panna och stek krutonger och bacon tillsammans med timjanet och vitlöksklyftan tills baconet är krispigt och brödet fått fin färg. Låt rinna av på en bit hushållspapper. Tag bort vitlöksklyftan!
Gör sedan dressingen. Lägg äggulorna i en skål tillsammans med vitlöken och vinägern.Vispa i oljan, lite i taget så dressingen inte spricker. Ha i osten, de hackade sardellerna, citronskalet och mjölken.
Ansa sparrisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, häll av vattnet och spola den kall. Skär rödlöken i skivor och tärna avocadon. Riv romansalladen och lägg upp på ett fat, arrangera sparrisen, avocadon och rödlöken uppe på.
Stek quornfiléerna och lägg uppe på salladen, strö över krutongerna och ringa över dressingen.