Glorifierat bönmos med tomater och pesto

Bönor är en av de bästa proteinkällorna när man utesluter animalier och det är därför bra att försöka äta olika bönor ofta. Jag kan dock ibland tycka att konsistensen på hela bönor kan vara lite för mjölig och torr. Den här rätten råder bot på det! Istället för att äta bönorna hela, har jag gjort ett slags bönmos som serveras med ugnsrostade tomater och pesto. Bönorna får en fin konsistens och jag tycker att smaken förhöjs genom att de mosas.

tomater_bonmos

Bönmos

  • 2 förpackningar blandade bönor a 234 g
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5-1 dl grönsaksbuljong
  • 2-3 msk olivolja+olja till stekning
  • salt, peppar, cayennepeppar
  • pressad citron

Ugnsbakade tomater

  • 250 gr tomater (gärna plommon-, körbärs- eller romanticatomater på kvitst)
  • 1 msk olivolja
  •  

Pesto

  • 60 gr pinjenötter
  • 2 krukor basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk honung
  • Salt, peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Gör peston först. Kör pinjenötterna i en matberedare tills de är finhackade. Tillsätt basilikan och mixa ihop. Höll över pinje- och basilikablandningen i en skål. Tillsätt olivolja, honung och riv ner vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar. Lägg tomaterna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Stek i ugn tills tomaterna är mjuka och fått lite färg, ca 15 minuter. Gör sedan bönmoset. Skölj bönorna och mixa dem till ett grovt mos i matberedare. Hacka löken och vitlök och fräs löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och låt fräsa en minut. Tillsätt sedan bönor och grönsaksbuljongen och blanda ihop lök, bönor och buljong tills moset får en lagom konsistens. Smaka av med olivoljan, salt, peppar och pressad citron och låt moset bli genomvarmt. Servera moset med tomaterna och toppa med en generös sked pesto.

 

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes