Grekisk sallad med raw fetaost

Sommaren är på verkligen på väg och jag börjar bli sugen på sallader. Och inget är väl så klassisk sommarmat som grekisk sallad? Salt, syrligt och krispigt är precis vad som smakar gott en varm sommardag.  Den här veckan bjuder jag på en enkel raw fetaost och en grekisk sallad med osten. Raw fetan blir förvånansvärt lik en vanlig feta i smaken och tar bara ett litet kick att göra. Vill man ha en vit ost behöver du dock skala mandeln, men det går lika bra att hoppa över detta moment. Det går också att göra ostbollar av fetan som du kan rulla i örter, nötter och frön. Dessa kan bli ett trevligt inslag på sommarens buffebord.

Raw feta

  • Drygt 2 dl mandel, blötlagd över natten
  • Knappt 0,5 d olivolja
  • 0,5 dl pressad citron
  • Ca 1 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta

 

Mixa alla ingredienserna i en höghastighetsblender till en slät massa. Lät stå kallt en stund, osten blir då fastare.

 

Grekisk sallad

2 portioner

  • Blandade salladsblad
  • En halv gurka
  • En halv röd paprika
  • Ca 200 gr körsbärstomater
  • 1 avocado
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad mynta
  • En halv rödlök+pressad citron att marinera löken i
  • Ca hälften av fetaosten ovan
  • Oliver
  • Olivolja

 

Hacka gurka och paprika, halvera tomaterna. Skär/riv salladen i mindre bitar. Arrangera grönsakerna på ett stort fat. Skiva löken och låt den marinera en stund i pressad citron. Tärna avocadon och toppa salladen med den, rödlöken, oliver. Klicka över fetaosten. Ringla över olivolja och servera.

 

, , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes