Höst på en tallrik-trattkantareller och savoykål

I vanlig ordning är bloggen mitt dåliga samvete, om dygnet bara hade fler timmar så vore jag lycklig! Jag har en ny befattning på mitt jobb som tar tid och energi så här i början och mycket av min lediga tid går åt att planera matlagningskurser och fundera på mina kostkonsultationer som jag inom kort kommer att dra igång.

Hösten är långt gången och idag är det dags för vintertid. Det blev mörkt fort ikväll och även om jag njuter av att det är lite ljusare på morgonen har jag svårt att stå ut med mörkret. Vilken tur att det finns så mycket underbar mat att laga, jag tror nästan att hösten är min favoritårstid när det gäller råvaror. Hur mycket jag än älskar sommarens överflöd av bär och färska frukter i alla de slag, primörgrönsaker, späd sparris och härliga sallader så älskar jag de mer mustiga rotsakerna, pumpan, svampen och kål i alla former som finns att tillgå såhär i höst. Djupa smaker och rejäl mättande mat!

Savoykål är en kålsort som inte används så ofta, trots att den är både vacker och god. De krusiga bladen är nästan lite läderartade och kräver att man skivar den tunt om man ska äta den rå. Jag gillar den stekt tillsammans med kantareller. Det känns som höst på en tallrik. Du kan använda den här rätten till mycket. Toppa en svamprisotto eller polenta med den, servera till en bit vilt eller gör som jag koka pasta (glutenfri hemma hos oss) och servera med svampen, kålen, en extra skvätt olivolja och riven parmesan.

Photo 2014-10-26 18 13 23

Trattkantareller och savoykål

2 portioner

  • 1 liten rödlök
  • 200-300 gr trattkantareller
  • en halv liten savoykål
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja att steka i
  • salt+nymalen svartpeppar
  • en skvätt pressad citron

 

Hacka rödlöken och skiva savoykålen. Stek lök, savoykål och trattkantareller i olivolja tills löken mjuknar och kantarellerna är relativt hårdstekta. Hacka vitlöken och låt den steka med någon minut på slutet. Smaka av med salt och svartpeppar och droppa över lite pressad citron, den ska inte ta över, bara pigga upp rätten lite. Servera på valfritt sätt!

 

 

, , , , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes