Kakbak

Förra helgen klarade jag av julens småkaksbak. Julen är egentligen den enda gången på året jag bakar småkakor och jag brukar baka 3-4 sorter förutom pepparkakorna, varav 2 är gamla godingar och så provar jag alltid något nytt.

Gaffelkakorna är nog mina stora favoriter, snabba att baka och havregrynen ger dem en härlig nötighet. Nougatkakorna kommer från Allt om Mats julspecial år 2005. Numret är fullspäckad med fantastiska recept och tappar jag någonsin bort den kommer jag gråta blod.  Kakorna är lite småtrixiga att baka, men väl värda besväret.  Årets nyhet var Valnöts- och aniskakorna som jag hittade från Allt om Mats hemsida. En kaka med vuxensmak, inte så söta, och jag inbillar mig nästan att de skulle kunna funka till ost.

Gaffelkakor och Anis- och valnötskakor

gaffelkakor till vänster och valnöts- och aniskakor till höger

Gaffelkakor

ca 50 st

  • 200 smör
  • 4msk socker
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl

Kör ingredienserna i en matberedare till en degboll.  Rulla sedan små kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper på. Tryck till varje kula med en gaffel och grädda sedan i 200 grader i ca 10 minuter.

Valnöts- och aniskakor

ca 30 st

  • 50 gr valnötter
  • 1 msk anis
  • 100 gr smör
  • 1 dl socker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl

Finhacka valnötterna och krossa anisen i mortel (jag mortlade både nötter och anis med bra resultat). Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg i matberedare. Forma degen till 2 rullar som är ca 2-3 cm i diameter, plasta in dem och låt vila minst en halvtimme i kylen.

Skär rullarna till 5 mm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med balplåtspapper och tryck ner en valnöt på varje kaka. Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills kakorna fått lite färg.

Nougatkakor

Nougatkakor

ca 30 st

  • 125 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl farinsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 70 gr nougat (tex guldnougat)
  • 25 gr mörk choklad

Kör smör och farinsocker pösigt i matberedare. Tillsätt mjölet och kör bara så lite att det precis blandar sig till en boll. Rulla degen till en längd, platsa in den och låt den vila i kylen minst en timme. Skär degen i 30 bitar och nougaten i lika många små fyrkantiga bitar (verkligen små!). Det underlättar om nougaten är kylskåpskall. Lägg en bit nougat på en degbit och nyp degen runt nougaten och rulla till en boll. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader 10-12 minuter till kakorna fått fin färg. Låt svalna och garnera genom att ringla smält choklad på dem.

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes