Att göra egen musli är enkelt, den blir garanterat godare än den köpta och dessutom mycket billigare. Här är min bästa blandning fullpackad med nyttigheter. De olika flingsorterna kan du blanda av som du vill, ta det som finns hemma helt enkelt.
Amarantpuffarna kan vara svåra att hitta, det är Biofood som har dem och enklast är nog gå in på en hälsokostaffär. Amarant är ört som liknar quinoa, men fröna är mycket mindre. Amaranten är både proteinrik och fullpackad med nyttiga omegafetter. Du kan ersätta amaranten med quinoapuffar eller hoppa över dem helt. Nyponmjölet hittar du också lättast på hälsokosten.
Råsocker och honung gör det goda godare
Min blandning innehåller lite råsocker och honung, det gör det goda godare, men det går lika bra att göra den sockerfri. Trots allt är mängden liten i förhållande till de övriga ingredienserna. Den färdiga mängden är runt 2 liter musli, så jag tycker att man gott kan unna sig den lilla tillsatsen socker. Hittar du inte den malda vaniljstången i butik kan du ersätta en matsked av sockret med vaniljsocker.
En extra pepparkvarn för kardemummafröna
Om du vill slippa omaket med att stöta kardemumman kan du göra som jag. Köpa en extra pepparkvarn för kardemummafröna och grovmala den i kvarnen istället. Jag lägger lite krut på den torkade frukten och unnar mig både torkade blåbär och tranbär, även dessa hittas bäst i hälsokostaffären.
Katjas frukt, bär och nötmusli
ca 2 liter
- 10 dl blandade flingor (tex havre-, råg-, dinkel-, bovete- och hirsflingor)
- 1 dl vetegroddar
- 1dl havrekli (kruska-, vete eller dinkelkli går bra också)
- 0,5 dl psylliumfrö
- 1 dl hampafrö
- 1 dl pumpafrö
- 2 dl blandade nötter (jag använder mandel, hassel-, och valnötter)
- 3 msk nyponmjöl
- 1 msk kanel
- 1 msk stött kardemumma
- 1 tsk malen vaniljstång
- 3 msk råsocker
- 1 msk honung
- 1 dl hett vatten
- 1 dl kallpressad rapsolja
- en nypa salt
- 2-3 dl hackad blandad torkad frukt och bär (jag använder dadlar, aprikoser, blåbär och tranbär)
- 1 dl amarantpuffar
Blanda flingor, vetegroddar, havrekli, psyllium-, hapma- och pumpafrö och näötterna i en stor bunke. Tillsätt kanelen, kardemumman och vaniljstången samt sockret.
Blanda vatten, olja, honung och salt. Häll över muslin. Använd nu händerna och krama in vatten och oljeblandningen så att hela blandningen blir fuktig. Konsistensen ska bli som smuldeg.
Häll muslin på en bakpappersklädd plåt och rosta i 130 grader ca 50 minuter, tills muslin är torr. Rör runt emellanåt så att inte det översta lagret bränns.
Låt svalna, blanda i den torkade frukten och bären samt amarantpuffarna.